Празници / фестивали

Международен училищен фестивал на франкофонския театър - Стара Загора 2010

Шест награди очакват своите носители

Международен училищен фестивал на франкофонския театър - Стара Загора 2010


◊ СЪБИТИЕТО

Стара Загора ще бъде домакин на XVII Международен училищен фестивал на франкофонския театър, който ще се проведе от 23 до 25 април 2010 г. в Драматичен театър “Гео Милев” - Ст. Загора

Участници са 14 трупи от 10 града в България, една трупа от Македония - лауреат за 2010 г. на Фестивала на училищния франкофонски театър в гр. Скопие и една трупа от Румъния.

Общо 130 влюбени в театъра ученици ще представят френски текстове по избор под формата на мини-спектакли с продължителност от 12 минути. В журито са 5 български и френски специалисти.

Ще бъдат връчени шест награди: златна, сребърна и бронзова маски за най-добрите спектакли, Златна маска за най-добра женска и мъжка роля, и специалната награда на журито. Трупата лауреат печели участие в XIII Театрален фестивал в Истанбул - 16-19 май 2010 г.


◊ ПРОГРАМАТА

23 aприл (петък) от 13ч до 18 ч.: репетиции на трупите – спектакъл на френски език 

24 aприл (събота) от 9.30 до 18 ч.: конкурсна програма за българските трупи (вход свободен в рамките на наличните места)

25 aприл (неделя) от 10 ч.: гала-представление и връчване на наградите

• Фестивалът се организира съвместно от Асоциацията на преподавателите по френски език в България, Френски културен институт в София, Алианс Франсез - Стара Загора, Община Стара Загора, Гимназия с преподаване на френски език “Ромен Ролан” в Стара Загора и Сосиете Женерал Експресбанк.


◊ ИСТОРИЯ НА ФЕСТИВАЛА

Международният училищен фестивал на франкофонския театър е създаден през 1993 г. по инициатива на Асоциацията на преподавателите по френски език в България (АПФБ). През 1999 г. към АПФБ се присъединяват Център за културно сътрудничество – Френски културен институт в София и мрежата на Алианс Франсез в България.

Със силните си поддръжници през годините тази инициатива се превърна в утвърдена среща за много млади българи франкофони и франкофили, предимно гимназисти.

С цел създаване на богат културен обмен и увеличаване на срещите между влюбените в театъра на френски език, организаторите разширяват рамките и го превръщат в Международен училищен фестивал на франкофонския театър като редовно приемат за участие чуждестранни трупи.


• Партньори - Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България (АПФБ), Център за културно сътрудничество – Френски културен институт в София, Алианс Франсез – Стара Загора, Община Стара Загора, Гимназия с преподаване на френски език “Ромен Ролан” в Стара Загора, TV5 Монд и Сосиете Женерал Експресбанк.
Автор:
Алиенс Франсез - Стара Загора
Публикация:
20.04.2010 г. 13:00
Посетено:
1289
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/9753-mezhdunaroden-uchilishten-festival-na-frankofonskiya-teatar-stara-zagora-2010