Празници / фестивали

Уикенд Фест - Улица Отец Паисий в Пловдив

Музика, шествие, пърформънси, дискусии, прожекции, стрийт арт, кулинария, битак и други динамични събития

Уикенд Фест - Улица Отец Паисий в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Open Arts Foundation

има удоволствието да представи кулминацията на Фестивала Улица Отец Паисий, Пловдив:

Уикенд Фест

24 и 25 април 2010

от 11 сутринта до 11 вечерта


През двата дни улицата ще бъде затворена за автомобили!

Музика, шествие, пърформънси, дискусии, прожекции, стрийт арт, кулинария, битак и много други динамични събития ще се случат на 24 и 25 април на територията на улица "Отец Паисий" в Пловдив по време на уикенд-феста, който е част от големия културен фестивал УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ.

 
◊ В ПРОГРАМАТА

24 април (събота) е денят, в който улица "Отец Паисий" ще бъде завладяна от музика още от обяд до късно вечерта. Две музикални сцени ще бъдат поставени в двата края на улицата и ще създават празнично градско настроение. Сцената за музика на живо ще бъде разположена на площада, където се пресичат ул. "Отец Паисий" и ул. "Станислав Доспевски" до Градска художествена галерия. От 12:00 по обяд до 11:00 вечерта на сцената ще се качат: Пловдивски духов оркестър, Арменски женски хор “Ереван”, детска вокална група „Шарл Азнавур”, “Смут и мизерия в Източна Румелия” с джаз и суинг, “Карандила Джуниър” и “Попара”. Екзотика на първата музикална сцена ще придаде в 17:30 часа младата сливенска група Карандила Джуниър - група от 14 деца между 10 и 18 години, които с лекота свирят балкански и цигански ритми, музика на Горан Брегович. В 20:00 часа група "Попара" ще се впусне в джем–сешън, в който се преплитат джаз, боса-нова, дъб, рага и какво ли още не. Втората музикална сцена e за  DJ и ще бъде разположена на края на улица "Отец Паисий" пред artnewscafe. Около сцената брейкъри ще демонстрират паркур, брейк, хип хоп танци.

По време на уикенд фестa ще бъдат създадени два нови артистични топоса по улицата: отворена графити галерия и site-specific обект, посветен на продълговатите павета на улица "Отец Паисисй". Паркингът на ресторант Фреш ще бъде изрисуван от най-добрите графити артисти Funne, Stereo, Ernesto Nasimo, Edgar Gomez, Goat със съдействието на Graffiti Shop Aceton и Montana Cans и ще остане като постоянна отворена графити галерия. Site-specific обектът “Последният хълм” ще заеме своето място на кръстовището на ул. "Отец Паисий" и "Патриарх Евтимий". Негови автори са художникът Атанас Хранов и поетът Александър Секулов. Акцията по поставянето е едно от първите събития на феста и ще се състои от 11:00 часа.

За любителите на литературата и нейните живи прояви ще има две събития: литературно четене и словесен флаш моб. В двора на къщата на улица "Отец Паисий" 32 от 17:00 ч. Васил Георгиев ще прочете части от новата си книга "Уличник. Истории на софийските улици" и разказ, посветен на пловдивската улица "Отец Паисий", който може да прочетете предварително в последния брой на Капитал LIGHT. Словесен флаш-моб ще се проведе в градинката на Джумая Джамия от 13:00 до 13:30 часа – инициативата е на литераторите ВБВ, Камелия Спасова, Мария Калинова.

Прожекциите ще заемат своето място вечерта на 24-ти. В градинката на Джумая Джамия ще се състои прожекция на филма „Бояджана” – филм за художника от архивите на БНТ Пловдив с режисьор Венелин Василев и сценарист Златин Бояджиев. Прожекцията е последвана от артистична дискусия: „Да превърнем ли кръчма "Пловдив" в паметник на артистичната бохема”, част от инициативата на БНТ Пловдив „Да отворим кръчма "Пловдив”. Световният лейбъл за кратко кино Future Shorts представя специално за фестивала "Прожекция на тераска” в къщата на кивито на ул. "Отец Паисий" 5. В двора на къщата на номер 32 ще се прожектира “Time is material” – арт-видео селекция на Studio Dauhaus.

Стрийт–стайлингът не остава по-назад от културните прояви. Организаторите на фестивала и обитателите на улицата правят жест на симпатия към човека, който присъства без изключение на всички културни събития в Пловдив – Стефчо Автографа. Стилистите от салон Арлет ще го преобразят чрез прическа, а в новооткрития магазин „Агресия” ще го облекат в луксозен мъжки костюм. Очаква се Стефчо да събере огромно количество фестивални автографи, а може би и да даде такива с новата си визия на звезда.

Две инициативи пресъздават миналото на улицата – Шапкарницата “Шик Паризиен” и градският транспорт – трамвай и автобус, минавали през миналия век по паветата на "Отец Паисий". Студенти от специалност "Сценография" в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство първия ден от уикенд-феста ще изработват модни шапки от нетрайни материали, а втория ще предлагат на посетителите туристическа обиколка на ул. "Отец Паисий" в специално изработен от велпапе автобус.

Визуалните изкуства ще бъдат представени в Галерия "Сариев" и в офиса на Open Arts Foundation. На 24 април Галерия "Сариев" ще обяви финисаж на изложбата на Емил Миразчиев, а на следващия ден публиката ще може да види как се реди изложба – Светозара Александрова ще поставя изложбата си „Забранено”.

Изпълнителските изкуства ще бъдат представени от съвременен танц на Ана Саласар и пърформанс импровизация на Продан Марков някъде по улицата. Моника Пунгерова и Ана Саласар (Ана Каракашева) ще танцуват с вързани очи по продължение на цялата улица "Отец Паисий".

Най-малките също не са забравени. И двата дни на уикенд-феста от 11:00ч. в детски магазин Le Petit Monde е подготвено детско матине с игри на маса и лека закуска.

 

25 април (неделя) e посветен на спортни инициативи, свободен битак и туристическа разходка по улица "Отец Паисий" с кракомобилния автобус от велпапе. На битака, всеки може да разчисти ненужните вещи от мазето и тавана, както и да намери нещо необходимо на добра цена. Пред artnewscafe ще бъде обявен турнир по табла и ще има спортен полуден - народна топка, федербал, ръбче, ластик, дама.

И двата дни на уикенд-феста гостите ще се наслаждават на кулинарната "Отец Паисий". Ресторант "Ереван" представя подбрани арменски специалитети и музика. Ресторант "Fresh" посреща гостите си с комплименти и старо градско уикенд-меню. В неделя следобед в хотел-ресторант "Одеон" на бяло сладко и класическа музика ще се съберат предишни и сегашни обитатели на сградата, за да побъбрят за старите пловдивски родове и да разкажат на посетителите как се е променила през годините улица "Отец Паисий".


Уикенд фестът на 24 и 25 април е част от програмата на Културния фестивал УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ (април-май 2010). Други събития от голямата програма, които могат да се разгледат по време на Феста, са двете изложби "Улицата преди" и "Улицата сега", намиращи се на улица "Отец Паисий" до 31 май.

Архивната изложба "Улицата преди" представя историята на пловдивската улица през последните сто години, а експонатите със снимки от Регионална дирекция Архиви и текстове от Катрин Сариева и Владимир Балчев са поставени на девет локации по открити витрини и фасади на цялата улица.

Етноложката изложба "Улицата сега" е осъществена от студенти-етнолози от Пловдивски университет с подкрепата на ЦАЕСИ и на студенти-фотографи от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство. „Улицата преди” изследва съвременното състояние на улица "Отец Паисий" и ролята й на успоредна градска култура спрямо Главната улица - фотографии и текстове ще бъдат изложени на 23 април в независими помещения по улица "Отец Паисий".

Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
18.04.2010 г. 23:25
Посетено:
2556
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/9734-uikend-fest-ulitsa-otets-paisiy-v-plovdiv