Празници / фестивали

1 април: С габровската котка срещу кризата

Ден на отворените врати в Дома на хумора и сатирата - Габрово

1 април: С габровската котка срещу кризата


◊ СЪБИТИЕТО

1
април –  Денят на шегата и на лъжата опашата – не е отбелязан като празник в календара, но габровци всяка година почитат с тържества тази дата, защото с нея са свързани важни събития от историята на града. На 1 април в столицата на хумора рожден ден празнуват Домът на хумора и сатирата и планетата Габрово.

Макар че е привърженик на икономиите, и тази година екипът на Дома на хумора щедро обявява 1 април за Ден на отворените врати. От безплатното посещение на всички забавни атракции, временни и постоянни изложби могат да се възползват както габровци, така и гостите на града. За всички тях домакините са подготвили целодневна весела програма под наслов „С габровската котка срещу кризата”.

Темата, вдъхновена от котката с отрязана опашка – една от емблемите на Габрово, съвсем не е случайна. Познатата от габровските анекдоти котка в миналото е пазила топлината на дома, а в новото време е символ на енергийна ефективност. Особено актуална е днес, когато всеобщата криза налага пестеливост във всички области и габровското умение за икономии може да служи за пример и подражание.


◊ ПРОГРАМАТА

Цялата сутрин на 1 април е отредена за децата. В 10.00 ч. в зала 5 на Дома на хумора ще започне детското матине „Весело Габрово”. Изявата се осъществява с любезната подкрепа на Е.ОН България ЕАД.

Ще бъде открита изложбата от общинския конкурс за детска рисунка на тема „Весело Габрово” – една съвместна проява на Дома на хумора и сатирата и Клуб „Приятели на Белгия” – Габрово, посветена на 150-годишнината от обявяването на Габрово за град. В конкурса взеха участие 251 ученици от 12 габровски училища и 62 възпитаници на 3 школи по изкуствата. Журито оцени по достойнство всичките изпратени 313 рисунки и отличи с награди най-добрите детски творби. На 1 април лауреатите ще получат своите награди.

В матинето ще изявят своя талант и отличените участници в общинския конкурс за млади разказвачи на хумор „Габровец да се наричам”. Желание да разказват габровски вицове и хумористични приказки са заявили над 80 деца на възраст от 5 до 18 години. Пред публиката те ще разкажат най-интересните си истории и ще бъдат поощрени с награди, предоставени от Дома на хумора и сатирата и от Е.ОН България. В програмата ще се включи и Представителният детски фолклорен ансамбъл „Габровче”, чиито възпитаници ще изпълнят хумористични песни и танци.

Точно в 12.00 ч. в Дома на хумора и сатирата тържествено ще бъде открит паметник на прочутата габровска котка с отрязана опашка. Бронзовата скулптура е дарение за Веселата къща от двама родолюбиви габровци – скулпторът Георги Балабанов и д-р Тодор Шандурков, един от сценаристите на габровския карнавал. В композицията по оригинален начин са вплетени и изображенията на редица забележителности в столицата на хумора. Котката с габровски нрав ще изпълнява и желания, но само когато чуе звън на монета в своята касичка. От своя пиедестал тя ще примамва посетителите в Дома на хумора с любопитно обещание, което се чете в основата на паметника:

„Ако сега монета пуснеш в мен
щастлив ще бъдеш всеки ден.
В замяна аз ти обещавам
щастието ти да умножавам,
че и на други да дарявам.
С парите хората ще уча
как със шега и пестеливост да сполучат.”

От 12.30 ч. в залата „Корените на габровския хумор” ще се проведе открито занятие „Габровски урок по пестеливост”. Ще бъде представен нов метод на обучение в габровските училища от ученици от СОУ „Ран Босилек”.

Вечерта всички габровци и гости на града са поканени на „Соаре по габровски”, чийто начален час е 17.30. Акцент в програмата е откриването на тематична изложба „Котките” – една съвместна изява на двама художници, чиито творби са вдъхновени от загадъчния чар и характер на домашните любимци. Котките на Серджо Кавалерин от Италия ще се срещнат с котките на габровката Йорданка Шиякова, за да разкрият чрез алегории сложните взаимоотношения между хората и мечтите им за един по-добър свят. Творбите носят много настроение, заредени са със свеж хумор и отправят закачки към зрителя. Скъп гост на вернисажа на изложбата ще бъде г-н Серджо Кавалерин, който пристига със семейството си в Габрово по покана на  Дома на хумора и лично ще представи своите творби. За гостите на соарето е предвидена интересна музикално-артистична програма.

На 1 април, когато всички погледи са обърнати към столицата на хумора Габрово, Домът на хумора и сатирата ще посрещне гости от цялата страна, че и от чужбина. За всички тях домакините предлагат различни забавления – гостуващи и постоянни изложби, весели атракции, видеопрожекции, озвучени с приятна музика изложбени зали. Благодарение на Е.ОН България на този ден всеки посетител ще получи и подарък за спомен – специална шапка със символите на габровския хумор.
А който не успее да присъства на празника, може да разгледа новите изложби в следващите дни – Домът на хумора ще бъде отворен за посетители през всичките почивни дни от Великденските празници (2, 3, 4 и 5 април).

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
25.03.2010 г. 10:29
Посетено:
2245
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/9591-1-april-s-gabrovskata-kotka-sreshtu-krizata