Празници / фестивали

Фестивални събития в рамките на 14. Международен София филм фест и Дунавски музикален фестивал 2010

На 20 март 2010 г. стартира второто издание на Дунавския музикален фестивал

Фестивални събития в рамките на 14. Международен София филм фест и Дунавски музикален фестивал 2010


◊ СЪБИТИЕТО

Моника Лакатош и Роменго свириха в Зала 1 на НДК в рамките на официалното закриване на 14. Международен София филм фест и предстоящото стартиране на второто издание на Дунавския музикален фестивал.

Организаторите на двата културни форума са в дългогодишни партньорски отношения - свързва ги както изкуството на киното, така и палитрата от музикални жанрове и събития.


◊ ПОВЕЧЕ

Концертът на Моника Лакатош и Роменго се състоя в две части на няколко музикални сета - в НДК и в клуб Суингин' Хол. И в двете концертни пространства емоцията на тяхната музика беше дарена специално за гостите на 14. Международен София филм фест. Унгарските музиканти представиха песни и танци с унгарски мотиви, като всички поздрави към публиката бяха поднесени на български език.

Международният София филм фест тази година се провежда в периода 5-14-25 март и се очертава да бъде оценен като най-амбициозния досега - включващ може би най-важните филми, които вълнуваха света през последните две години. За първи път освен традиционните издания в Бургас и Пловдив, фестивалът ще бъде представен в още над 10 града, сред които Благоевград, Стара Загора, Русе, Сливен, Габрово, Хасково, Кърджали и Ловеч.

Веднага след последната обявена прожекция от програмата на 14 Международен София филм фест, екипът на Стефан Китанов ще се отправи към големия син Дунав, за да се качи на кораба-сцена и да се присъедини към Дунавския музикален фестивал, реализиран по идея на режисьора Златина Русева.


◊ ДУНАВСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

На 20 март 2010 г. предстои да стартира второто издание на Дунавския музикален фестивал. Проектът е единствен по рода си - реализира се в рамките на големия европейски проект "Музиката - жива памет на Европа" и с подкрепата на Европейската комисия. Пространството, на което се случват всички фестивални събития е 200-местен круизен кораб, на който се качват чрез предварителна регистрация виртуозни музиканти и меломани от цял свят. Идеята съчетава 5 продукта: международен музикален фестивал, образователни семинари и уъркшопи, заснемане на документален филм за фестивала, кино прожекции от 14. Международен София филм фест и туристически круиз.

Фестивалната програма ще стартира във Виена. Гост на откриването ще бъде г-н Ради Найденов, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия.

68 музиканти от 15 страни ще направят концерти в рамките на проекта. Всеки един от тях ще бъде на кораба минимум 3 дни, през които ще участва в различни джемсешъни и семинари. В рамките на фестивала голяма част от музикантите ще свирят за първи път заедно на една сцена и ще имат възможност денонощно да обменят опит и идеи.

Организаторите очакват различните емоции, култури и традиции да си взаимодействат положително, като при комуникация официален ще бъде единствено езика на музиката. Изключително интересен е
програмния план на 12-те фестивални дни.



Програмата на Дунавския музикален фестивал можете да видите тук: http://www.danubemusicfestival.com

Автор:
Тина Коилова
Публикация:
18.03.2010 г. 10:31
Посетено:
1313
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/9547-festivalni-sabitiya-v-ramkite-na-14-mezhdunaroden-sofiya-film-fest-i-dunavski-muzikalen-festival-2010