Празници / фестивали

Киноревизия: наградите на София филм фест

Киноревизия: наградите на София филм фест


◊ СЪБИТИЕТО

Вече са известни наградените филми на 14-ия София филм фест. Кинофестивалът започна на 5 март и след края на основната програма предстоят още няколко дни кино без спирачка до 25 март.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА НАГРАДЕНИТЕ ФИЛМИ

Голямата награда за най-добър филм

Международното жури под председателството на Пиер-Анри Дьоло реши, че най-добрият филм в международния конкурс е „Една война” (Русия) на Вера Глаголева.


Филмът e заснет по истински събития от Втората световна война, скрити в страниците на историята. През 1945 г. майор Максим Прохоров от НКВД пристига на малък северен остров. Там живеят 11 души – пет млади жени, пет дечица и пазачът им, капитан Карп Ничипорук. Всяка една от младите майки има своята трагична история. Жените са изселени на острова от
родното си място, окупирано от немците. Прегрешението им е, че децата им са от извънбрачни връзки с окупаторите. Пристигането на майора нарушава нормалния ход в живота на острова.

Специалната награда на международното жури отиде при филма „Последното лято на детството” (Аржентина-Испания-Франция) на режисьорката Хулия Соломоноф.

Наградата за режисура се присъди на Мирослав Момчилович за неговия филм „Чакай ме, няма да дойда” (Сърбия).

В международния конкурс участваше и българският филм „Източни пиеси” на Камен Калев. Той получи наградата на международното жури (Special Mention).

Jameson за българска късометражка

„Приказки” на режисьора Николай Василев грабна приза Jameson за български късометражен филм.

Бивш миньор вече 15 години приютява сираци от цяла България. Детството им свършва, а с него и възможността за топла храна и покрив над главата. Изгонени на улицата след навършване на пълнолетие, те трябва да се научат как да оцеляват и да бъдат достойни хора. Ще успее ли техният благодетел да сбъдне мечите им и на каква цена? „Приказки” е една история за охлюви и мечти, запустели гробища и обич, сметища и надежди...

Ничия земя за най-добрия филм на Балканите

Наградата „No Man’s Land” за най-добър балкански филм отиде при филма “Объркана броеница” на турския режисьор Махмут Фазъл Чошкюн. Наградата се връчва от Гилдията на българските кинокритици.

Свенливият Муса е мюезин, който се чувства не на мястото си в Истанбул, още повече когато пред очите му попада необщителната му съседка Клара, която той започва тайно да наблюдава и тихо да следи. Може ли съседството на нерешителния мъж и стеснителната, отгледана от монахини, жена да прерасне във връзка?

Най-добрата българска лента според Кодак


„Източни пиеси” беше определен за най-добрият български филм. Наградата включва филмов негатив „Кодак” и лабораторни услуги на стойност 4 000 долара.

Кина и документи – кой е най-добрият?
 
Международното документално жури определи „Рецепти по история” на режисьора Петер Керекеш за най-добрия документален филм на феста.

„Рецепти по история” проследява военната история на XX век чрез историите на готвачите в армията. Филмът ни среща с богата палитра от лица – от готвач, който се е разпореждал в широка по-малко от метър кухня в ядрена подводница, до възрастна рускиня, която е била повикана на задължителна военна служба много млада, и личния готвач на югославския президент Йосип Броз Тито. Всеки готвач е представен с „полезни” рецепти за здравословни ястия, които обаче могат да бъдат сготвени за многобройни порции, например за 1000 души.

Кого награди София

Традиционната награда на София, присъждана от Столичната община за цялостен принос към световното кино, тази година беше връчена на композитора Божидар Петков, италианския режисьор Джулиано Монталдо, английския режисьор Тони Палмър, шведския режисьор Ян Троел и руския режисьор Сергей Соловьов.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
16.03.2010 г. 16:09
Посетено:
1228
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/9536-kinoreviziya-nagradite-na-sofiya-film-fest