Празници / фестивали

Кина и документи

Новото българско документално кино на София филм фест

Кина и документи
„For Sale”, реж. Юлия Кънчева, България, 2009


◊ СЪБИТИЕТО

Общо шестнадесет български документални филма ще бъдат представени пред публиката на София филм фест тази година. Фокусът върху документалните ленти от български режисьори не е случаен. През последните години българската и чуждестранната публика прие с възторг поетично-абсурдните документални филми „Проблемът с комарите и други истории”, „Коридор № 8” и т.н.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМИТЕ

Строители на съвременна България

„For Sale”, със сценарист и режисьор Юлия Кънчева, е документален филм за „строителите на съвременна България”, които са в командировка по Черноморието повече от 9 месеца годишно. Българи, турци, роми, съсипани от изнурителния труд по изграждането на хотели и убийствената мизерия. Разказът проследява дните им по скелетата, вечерите по кръчмите и кратките отпуски по родните им места.

Гледай:
15.03.2010
Френски културен институт - 20:00


Милчо Левиев свири с „Карандила Джуниър”

„Ангел клуб” на Тамара Пещерска разказва историята на музиканта Ангел Тичалиев. Той е ръководител на сливенския оркестър „Карандила”. През 2007 г. събира 15 деца от циганското гето на Сливен и започва да ги учи на музика. Те стават „Карандила Джуниър”. Филмът разказва както за живота на Тичалиев, така и за пътя до първия концерт на децата в чужбина – във Виена. В „Ангел клуб” участват световно известни музиканти – Милчо Левиев, Селия Мара, Биг Джон, а също така и уникалният „глас на реализма” Джони Пенков. 

Гледай:
15.03.2010
Френски културен институт - 18:30


Разкази по картинка

„Биографията на една снимка” на Любомир Халачев е четвъртата, последна част от тетралогията „Духът и битът на българина 1850-1950 г.” Първите три филма от поредицата са „Копнеж по нови неща”, „Как Европа влезе в България” и „Френската жена на българския подофицер”. На 1 май 1945 г. като че ли всичко е ясно за България - войната свършва, а хората са изпълнени с надежди за спокойствие и просперитет. Както знаем обаче, съдбата на България се развива малко по-различно. Разказът за една снимка се превръща в разказ за България.

Гледай:
16.03.2010
Френски културен институт - 18:30


Музикално и улично

Всички в София знаят гайдаря в градинката до Ректората. „В ложата на тротоара” на Максим Генчев разказва именно за уличните музиканти. Познаваме лицата им, но не знаем имената им. Този филм ни разкрива истинските им истории.

Гледай:
16.03.2010
Дом на киното - 21:00


Баданте от Вършец

След „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” режисьорът Стефан Командарев прави документален филм за жените от малкия град Вършец, които работят в Италия - „Градът на жените баданте”.

Жените са в Италия и печелят пари, а мъжете им ронят сълзи в самотните вечери във Вършец. Баданте е италианска дума и означава професия на жена, грижеща за стари, болни и умиращи хора срещу заплащане и живееща 24 часа в денонощието в дома им.

Гледай:
11.03.2010
Euro Cinema - 12:00


Pro кюмюр

Във „Въглищари” на Огнян Гелинов виждаме последните въглищарски обекти в България, запознаваме се с последните майстори на „фурни” и „жижни” – потомствените кюмюрджии, пренесли до наши дни своя старовремски занаят. Дървените въглища, произвеждани по открит способ, „черното злато” на Странджа и Родопите, окончателно са забранени.

Гледай:
16.03.2010
Дом на киното - 19:30


Осиновявай по комунистически

„Децата на дружбатае новият филм на Светослав Драганов, носител на „Златен ритон” за „Самодейци” през 2005 г. Това са децата, родени от комунистическия интернационализъм в действие - Хо, виетнамското момиче, осиновено от
Блага Димитрова, и Ахмед, ливанското момче, на което Иван Гарелов става настойник в началото на 80-те години на ХХ век.

Гледай:
11.03.2010
Люмиер - 18:30;
16.03.2010
Френски културен институт - 20:30


Кравар feat. каубой

„Един каубой в България” на Марияна Евстатиева-Биолчева разказва за фламандски пастир, който със съдействието на Министерството на земеделието на Република България, идва да живее в Берковския балкан със своите 240 крави, 18 коня и 9 кучета, без да знае нито дума български... И попада на група нашенци, които го посрещат с подигравки и враждебност.

Гледай:
16.03.2010
Дом на киното - 18:00


Един Шевкет от Мадан в двора на янките

Филмът „Роднини” на Иглика Трифонова разказва забележителната история на Шевкет Чападжиев, който започва пътя си като беден емигрант, пристигнал в САЩ от малка България. Днес той е сред най-богатите хора на континента.

Чападжиев бяга от България през 1963 г. и пристига в Америка със 75 цента в джоба. Работи като келнер и в печатарския бизнес. Със спестените пари купува на старо печатарски машини и понеже е бил в същия бизнес и в България, знае как да печели пари.

Гледай:
10.03.2010
Френски културен институт - 19:00


Кой работи нощем в София

„Нощ над града” на Ирена Даскалова заснема романтичната нощна София и всички онези, които работят по това време на денонощието. Те са съвсем обикновени и никой не ги забелязва. Вършат си работата, мечтаят и не капризничат за това, че докато те работят, другите спят или се забавляват. 

Гледай:
16.03.2010
Дом на киното - 21:30


Култово за „Ревю”, „Контрол” и „Хиподил”

В „Сега и завинаги” на Драгомир Шолев три от най-големите български групи „Ревю”, „Контрол” и „Хиподил” се събират за общ концерт след дълги години мълчание. Концертът става повод музикантите да разкажат интересни моменти от своето минало.

Гледай:
17.03.2010
Дом на киното - 21:00


Живот като на дело

Най-новата творба на Костадин Бонев „Класификация на спомените”
представя психиатъра д-р
Любомир Канов, който открива в архивите на ДС истината за своя живот според агентите. Когато е на 33 години, д-р Канов е обвинен в агитация и пропаганда на вредни за социалистическия строй идеи и е затворен за близо 2 години в Старозагорския затвор. Повече от петнайсет години той е психиатър в Ню Йорк, директор на клиниката Rockville Centre.

Гледай:
11.03.2010
Euro Cinema - 16:30


Николай Майсторов пресътворява света

„Николай Майсторов – Сътворението” е филм на Юри Жиров, посветен на фаза от творчеството на големия български художник Николай Майсторов – цикъл от 27 монументални платна със сюжет от Библията.

Гледай:
17.03.2010
Дом на киното - 18:00


Художникът Вълчан Петров разказва притчи

„Притча за живота” на Петър Вълчанов и Кристина Грозева е емоционално-художествен документален разказ за четирите сезона в творчеството и живота на самобитния български художник Вълчан Петров.

Гледай:
16.03.2010
Френски културен институт - 18:30
Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
08.03.2010 г. 14:55
Посетено:
1104
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/9488-kina-i-dokumenti