Празници / фестивали

И български филм ще се бори в Балканския конкурс на София филм фест

„Прогноза” на Зорница София е в надпреварата с още 8 филма

И български филм ще се бори в Балканския конкурс на София филм фест
"Прогноза", реж. Зорница София, България


◊ СЪБИТИЕТО

Традиционно и тази година един от интересните конкурси на София филм фест ще бъде балканската надпревара. Тази година участват девет филма. Преобладават копродукциите, в които са се включили и западни държави като Италия, Германия и Великобритания. Традиционно силно са представени кинематографиите от постюгославското пространство – Сърбия, Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина. Липсва само македонското кино. Новият филм на Зорница София „Прогноза” участва и в програмата „Ново българско игрално кино”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМИТЕ

Актуално! За следенето на личната кореспонденция

Хърватският филм “Вярвам в ангели” на Никша Свиличич е средиземноморска романтична комедия, създадена с чешко чувство за хумор. Пощаджията Шиме e един от любимите персонажи в малкия град на един остров. Той е много интелигентен и местните имат високо мнение за него, защото е необикновено компетентен по всички въпроси. Шиме знае прогнозата за времето, какви ветрове ще духат, каква ще бъде проповедта на неделната литургия... Скоро обаче става ясно, че всичко което знае Шиме, се дължи на факта, че чете кореспонденцията на хората.

На изток и на запад с колело

Гиерги Джувани, чийто предишен филм (“Лозунги”, 2001) печели награди в Кан, Сънданс, Токио и Братислава, посвещава новата си творба “Изток, запад, изток” на историята на албанския национален отбор по колоездене. Бивш шампион в този спорт осигурява участие на отбора в колоездачната обиколка на Франция “Тур де Франс”. Тимът достига само до Триест, когато започва революцията след падането на Берлинската стена. Те трябва да се върнат обратно към родината си, докато тя все още съществува. Филмът е копродукция на Албания и Италия.

Каталин решава да си отмъсти


Дебютният филм на Питър Стрикланд “Каталин Варга” го изстрелва високо в орбитата на талантливите европейски режисьори. Той му носи признанието “Европейско откритие на 2009 г.”, както и номинация за “Златна мечка” на фестивала в Берлин. Лентата е копродукция на Румъния, Великобритания и Унгария. Сюжетът разказва за жена, която пътува на каруца с малкото си момче в красивите Карпати, за да накаже онези, които са я оскърбили. От години Каталин пази ужасна тайна. Пътувайки с двама мъже на автостоп, тя е жестоко изнасилена в гората. Въпреки че е мълчала за това, което й се е случило, Каталин не го е забравила и нейният син Орбан е този, който винаги й го напомня. Когато селото, в което живее, разбира за случилото се, съпругът на Каталин я изхвърля. Тогава тя тръгва да си отмъсти на виновниците.

Борбата за военни медали е безмилостно жестока

“Медал за храброст” е вторият филм на Калин Петер Нетцер след успешния му дебют с “Мария” от 2003 с две награди за женска и мъжка роля от фестивала в Локарно. Последният му филм разказва за 75-годишния Йон, който живее със съпругата си Нина от толкова дълго време, че двамата вече си говорят само когато е необходимо той да свърши нещо. Йон не се разбира и с 45-годишния си син Корнелиу, който живее в Канада. Един ден Йон получава медал за храброст за участието му във Втората световна война – време, което едва си спомня. Тогава той решава да използва новия си героичен имидж и да стопли отношенията си с Нина и Корнелиу. Късметът му обаче се обръща, когато от Министерството на отбраната се обаждат, че награждаването е грешка и трябва да върне медала. В пристъп на отчаяние и безнадеждност, Йон си купува друг медал от бижутерията и се връща вкъщи с него. Филмът е копродукция на Румъния и Германия.

Филм за Истанбул, но не сапунка

Турското предложение тази година е “Объркана броеница” на Махмут Фазъл Чошкюн. Това е история за трима души, които живеят в Галата, Истанбул. Един мюезин, който току-що пристига в града, момиче – сираче, което живее с мисълта за църквата и иска да стане монахиня, и букинист от Истанбул. Техните съдби неочаквано се преплитат в броеница от дълбоки и завладяващи чувства. Филмът е носител на наградата “Тигър” за най-добър филм на кинофестивала в Ротердам миналата година, както и на “Златно лале” за режисура в Истанбул.

Най-скъпият сръбски филм разказва за Първата световна война

“Свети Георги убива змея” на Сърджан Драгоевич е копродукция на Сърбия, Босна и Херцеговина и България, посветена на събития по време на Първата световна война. Сръбско село на границата с Австро-Унгария е обитавано от здрави млади мъже и ветерани–инвалиди от предишните две Балкански войни. Когато в началото на Първата световна война младите мъже са мобилизирани, инвалидите се опитват да се възползват от техните жени и сестри. Новините за това достигат до войниците в окопите. За да предотврати бунт, сръбското Главно командване решава да доведе инвалидите на фронтовата линия. На този фон се разиграва любовен триъгълник между млад военен инвалид, местен полицай и неговата жена, който завършва по начин, достоен за древногръцка трагедия. “Свети Георги убива змея” е най-скъпата сръбска филмова продукция с бюджет от 5 млн. евро. Филмът е отличен с наградата за най-добър режисьор в Нови Сад.

Професия балканска проститутка

Словенският филм в конкурса тази година е „Словенка” на Дамян Козоле. 23-годишната Александра е студентка от малко градче и по съвместителство – проститутка. Смъртен инцидент обаче я изпълва с нови чувства на страх, самота и отговорност. Филмът е отличен с наградата за поддържащ актьор на Примож Пирнат на кинофестивала в Словения миналата година, както и с наградата за най-добра актриса на Нина Иванишин във Валенсия.

Чрез брак към американска виза

В “Тук и Там” на Дарко Лунгулов (Сърбия) главният герой Робърт, aмериканец на средна възраст, заминава за Сърбия, за да изкара лесни пари, като сключи брак с жена, която има нужда от емигрантска виза за САЩ. Планът му обаче се проваля, когато обещаните пари не идват. В същото време младият сръбски емигрант Бранко се бори с враждебния Ню Йорк, като отчаяно се опитва да доведе приятелката си от Сърбия в САЩ. Филмът е отличен за най-добър сценарий на фестивала в Трайбека ’09, както с наградата за най-добър чуждестранен филм в Орландо ’09.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
17.02.2010 г. 15:13
Посетено:
1193
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/9367-i-balgarski-film-shte-se-bori-v-balkanskiya-konkurs-na-sofiya-film-fest