Празници / фестивали

„Зад кадър” на Светослав Овчаров открива София филм фест на 5 март

Кинофестивалът с фокус върху българското кино

„Зад кадър” на Светослав Овчаров открива София филм фест на 5 март


◊ ФИЛМЪТ ЗАД КАДЪР

Световната премиера на „Зад кадър” на Светослав Овчаров открива официално 14-ия София филм фест на 5 март в Зала 1 на НДК.

Идеята за филма тръгва от действителен случай и се базира на досието на оператора Христо Тотев, заснел „Осъдени души”, „Адаптация”, „Константин Философ” и „Суламит”. Съпругата му заминава с детето им в Западен Берлин, за да го лекуват. Той не отива, защото снима суперпродукции, а и от Държавна сигурност не го пускат. Синът е спасен, но животът на бащата, един от най-успешните кинооператори на България, е унищожен. Героят Антон Кръстев се играе на младини от актьора Иван Бърнев, а в по-зряла възраст - от Стоян Алексиев.
„Финалът в миналото е трагичен, а в настоящето е оптимистичен - доколкото хората могат да си простят един на друг и да се погледнат отново в очите”, коментира Светослав Овчаров.

Операторът Христо Тотев също участва в написването на сценария. Снимките се поделят между София и Берлин, а оператор на филма е Рали Ралчев.


◊ ФОКУС „БЪЛГАРИЯ”

Деветнайсет родни игрални филма, създадени след март 2009 г., ще бъдат представени на 14-ия София филм фест във Фокуса “България”. Девет от тях ще имат публични прожекции, а четири - и премиери в рамките на фестивала. Освен фокус на кинофорума, българското кино ще бъде основна тема и на предстоящия 7-ми София Мийтингс. Незавършените нови филми ще бъдат представени на закрити прожекции на гостуващите фестивални селекционери. Избрани проекти за нови игрални филми ще бъдат представени публично с цел намиране на партньори и финансиране.  

Пианистка по български

Лиричната комедия „Ако някой те обича” на режисьора Киран Коларов разказва за несподелената любов на ученичка с учителя й по пиано. Тя ревнува от учителка, която има тайна връзка с пианиста. Скришом, ученичката влиза в дома му и се снима гола, за да го злепостави. Във филма участват Стоянка Мутафова, Мария Каварджикова, Фани Коларова. Оператор е Емил Христов.

Филм по книгата на
Емил Андреев "Стъклената река

Станимир Трифонов представя филма си „Стъклената река”, заснет по книгата на Емил Андреев, обявена от фондация „ВИК” за роман на 2005 година. Героите в този филм се впускат да разгадаят тайнствено наследство на богомилите. В основно място на действие се превръща глухо провинциално селце, където двама мъже се влюбват в една проститутка. Сред актьорите са Стефан Данаилов, Захари Бахаров, Стефан Вълдобрев и Иван Ласкин. Оператор отново е Емил Христов.

Светото детско семейство

Специална премиера на фестивала на 1 март ще има и „Светото семейство (Нина и Мариян)на
Красимир Крумов. Съкратена работничка намира препитание в отдалечена мандра в планината. Дъщеря й Нина трябва да продължи учението си, за да не повтори съдбата на майка си Наска. Връща се своеволно в града, но училищните власти не й разрешават да живее сама. Междувременно закриват мандрата и майката се забърква в инцидент, едва не завършил с убийство… Шокиращ репортаж за фабриката отвежда разследваща журналистка от местната кабеларка до инцидента с Наска и стига до разкрития, които застрашават самата нея. Синът на журналистката Мариян също е на 12. Той се сближава с Нина и бяга от къщи когато му забраняват да се среща с нея… Двете деца, Нина и Мариян, останали сами, заживяват като семейство. След неизбежния скандал Нина доброволно отива в Дом за сираци, за да продължи учението си. Мариян я последва…

Ролите се играят от Стефани Дойчинова, Богдан Плъков, Светлана Янчева, Йорданка Стефанова, Емил Котев, а зад камерата отново е Емил Христов.

Раци по мафиотски

„Раци” на Иван Черкелов е рагтайм по кинаджийски, смята критиката. Двама приятели са въвлечени в борбата за надмощие между двама мафиотски босове. Двамата трябва да изпълнят мокри поръчки, но не знаят, че всеки е нает да убие другия. Действието се развива в годините на прехода, безсмислието е в основата на абсурдите на ситуацията. В главните роли са Валери Йорданов и Филип Аврамов. Зрителите ще се насладят и на играта на режисьора Рангел Вълчанов в образа на местен мафиот. Оператор е Рали Ралчев.  

С уиндсърфинг към балканска дружба

„Прогноза” на Зорница София разказва любовна история с балкански пулс, емоционален драматизъм и щастлив край. Сюжетът се завърта около група приятели от Македония, България и Сърбия, които решават да карат уиндсърфинг на турски остров. Когато пристигат там обаче, заварват безветрие. Докато чакат вълните, преживяват любов, смърт и приключения. Във филма участват Теодора Духовникова, Асен Блатечки, Юлиян Вергов, Стефан Щерев и Деян Славчев-Део. Главната мъжка роля е поверена на хърватина Крешимир Никич.

На лов за хора

„Ловен парк”, пълнометражният игрален дебют на Любомир Младенов, е опит да се разкаже за нашето съвремие чрез една обикновена, дори банална история. Всяка среща между човешките същества може да ги промени, да провокира размисъл, да подейства като лек. Неда среща Андрей, изгубил се в пустия, зимен парк, някъде в големия град. Двамата тръгват из София и в синхронните им крачки се разкрива тайната на човешкото битие.

Идва „Вик за помощ 2”

„Похищението” на Пламен Масларов е история, в която млад човек попада в затвора, а един писател разказва неговата съдба. Филмът е продължение на популярния „Вик за помощ” (Никола Рударов, 1985) и в него ще видим както самия сценарист Боян Биолчев, така и певеца Светльо Витков с нова песен. В главните роли са Иван Радоев, Валентин Ганев и руската актриса Юлия Пересильд. Във филма участват още Силвия Лулчева, Мария Статулова, Досьо Досев, Васил Банов. Оператори на „Похищението” са Андрей Чертов и Емил Пенев, а художник е Анастас Янакиев, който наскоро получи наградата на филмовите дейци за сценография.  

Re: “Източни пиеси”

Ако все пак сте пропуснали игралния дебют на Камен Калев, който участва в програмата „Петнайсетдневка на режисьорите” на кинофестивала в Кан през 2009.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
16.02.2010 г. 16:02
Посетено:
2279
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/9361-zad-kadar-na-svetoslav-ovcharov-otkriva-sofiya-film-fest-na-5-mart