Празници / фестивали

Традиционен празник „Пали кош“ в с. Приселци, Варненско

Празникът е уникален за региона на Североизточна България

◊ СЪБИТИЕТО

На 13 февруари 2010 г., събота, от 18.00 часа в Читалището в село Приселци, Варненско ще се проведе традиционният празник „Пали кош“. Празникът е уникален за региона на Североизточна България.

Програмата включва:
18.00-18.45 - Тържествен концерт на самодейците към Читалището;
18.45-19.15 - Конкурс за най-добра кукерска маска;
19.30 - Палене на огромна огнена клада на открита сцена край селото;

Читалищното настоятелство, кметът и жителите на селото от сърце канят всички да споделят техния празник.

   
Вече 30 години народният празник “Вземане на прошка“ се провежда в село Приселци. Този празник придобива популярност под названието “Пали кош”. Организатори са Кметство с. Приселци и Народно читалище “Просвета 1927” - село Приселци.
   

◊ ТРАДИЦИЯТА

Сирни Заговезни е нещо повече от църковен празник за християните. С него се обозначава границата между зимата и пролетта. Много от ритуалите и обичаите, съпътстващи празника, са с езически характер. Характерни са големите кукерски шествия, палене и прескачане на огньове. Малки и големи си правят специални костюми и маски и обикалят улиците и къщите. Ритуалът се нарича кукеруване, а участниците - кукери. Колко майсторско изкуство, красота и изящност са вложени в изработването на традиционните кукерски маски, с които се представят пред гостите приселските кукери. С тези маски те гонят злите духове и злото от домашното огнище, вещаят добри дни и здраве за всички.

На този празник в село Приселци се провежда конкурс за кукерска маска. В него участват само момчета, облечени с интересни, ръчно изработени кукерски маски. За всички участници има осигурени награди. Не по-малко интересен е обичаят “Хамкане”, който също се отбелязва на този ден в село Приселци. Вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да заговяват от млечни храни. Най-малките членове на фамилията се нареждат в кръг, седнали на пода. Баба им завързва парче халва, късче сирене или варено яйце на дълъг червен вълнен конец. Другият край на конеца тя окачва на гредата на тавана или на хурката си. След това разклаща халвата сред седящите деца, които държат ръцете си зад гърба. Всяко от децата се стреми да захапе люлеещото се лакомство направо с уста, което превръща обреда в шумна и забавна игра. После бабата запалва конеца и по начина, по който той гори, тя гадае дали годината ще е плодородна.
   
Вслушвайки се в гласа на нашата история, на нашите традиции, ние чуваме ритъма на най-българското, което ни отличава от останалите народи. Чрез този празник жителите на с. Приселци дават своя принос за съхраняването на българската културна идентичност.
   
На тържеството в читалището ще бъдат представени традициите: „Хамкане“, „Кукеруване“ и местната - „Пали кош“.


Повече информация на тел. 0888/853 499 (Нели Вълчева) или 0893/600 229 (Златка Иванова).

Народно Читалище “Просвета 1927“
9131 село Приселци, Община Аврен, Област Варна
Имейл: chitalishte.pr@abv.bg
Автор:
Нели Вълчева, Член на УС на Читалищното настоятелство при НЧ „Просвета 1927“, с. Приселци
Публикация:
11.02.2010 г. 16:05
Посетено:
2048
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/9336-traditsionen-praznik-pali-kosh-v-s-priseltsi-varnensko