Празници / фестивали

Алмодовар, Ким Ки Дук и Ларс фон Триер ще се борят за зрителското внимание

Най-големите майстори в киното на София филм фест

Алмодовар, Ким Ки Дук и Ларс фон Триер ще се борят за зрителското внимание
Снимка: „Прекършени прегръдки”, реж. Педро Алмодовар


◊ СЪБИТИЕТО

„Киното днес – големите майстори” е едно от новите предложения в програмата на София филм фест тази година. То включва последните филми на световноизвестни майстори на киното. София филм фест започва на 5 март в София, а тази година ще има специални съпътстващи прожекции и в множество други градове.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ГОЛЕМИТЕ МАЙСТОРИ

Алмодовар отново в тандем с Пенелопе Крус

„Прекършени прегръдки” носи всичко, типично за Педро Алмодовар. Но освен Пенелопе Крус в главната роля, тайнствен инцидент и убийствен саундтрак, за зрителите има и бонус – присъствието на Роси Де Палма, което веднага отвежда назад във времето към „Жени на ръба на нервна криза” и „Кика”. Сляп сценарист-режисьор губи зрението си и любимата си жена вследствие на автомобилна катастрофа. Алмодовар е създал филм, който ни напомня и за неговите учители в киното Бергман, Хичкок и Фелини.


Алехандро Аменабар за западния свят в нас

Известният режисьор се завръща след Оскаровия „Морето в мен” от 2004 г. „Агора” залага на визията и епичното. Пред зрителите ще се разкрие историята на западния свят – как светът на Римската империя се трансформира в Европа на християнското Средновековие. В центъра на повествованието е животът на древната астрономка Хипатия.


Ларс фон Триер ще покаже своя „Антихрист”

Фон Триер отново държи на догмата си да бъде скандален. Призна му го и публиката в Кан миналата година. Някои определиха „Антихрист” за най-шокиращия филм в историята на фестивала.


Ким Ки Дук прави филм между реалността и съня

Най-новият филм на Ким Ки Дук „Сън” разказва за Джин. Една сутрин той се събужда с неприятното чувство, че това, което е сънувал, не е само сън. Мъчи го натрапчивата мисъл, че е шофирал и се е блъснал в друга кола, а после е избягал, преди да дойде полицията. Джин се връща на мястото на катастрофата, където полицаите са наобиколили блъснатата от него кола. Сънят се е оказал реалност. Ким Ки Дук е създал поредния си уникален арт филм.


Да срещнеш Ерик Кантона (само за фенове на английския футбол)

Ерик е безнадежден. Ерик е пощальон. Ерик е фен на „Манчестър Юнайтед”. Синовете му са безделници. А съпругата му Лили е вече бивша. Една вечер докато Ерик пуши трева в стаята си, на гости му идва неговият идол Ерик Кантона. „В търсене на Ерик” на режисьора Кен Лоуч е „три в едно” - позната социална драма, лична фантазия и романтична комедия.


И надуваемите кукли за секс имат сърце

Японският филм „Надуваема кукла” на Хирокадзу Корееда разказва за един обикновен мъж на средна възраст, който живее заедно с надуваемата си кукла Нозоми – говори й на вечеря, облича я, прави секс с нея. Неочаквано и за нея самата се оказва, че тя притежава сърце. И всеки ден, след като стопанинът й излезе за работа, куклата опознава света извън апартамента с детинско любопитство. Нозоми започва работа в местната видеотека, дори се влюбва в колегата си...
 

Първият сръбско-албански филм в света!

„Меден месец” на режисьора Горан Паскалевич (Сърбия) и сценариста Генч Пермети (Албания) е първият сръбско-албански филм. Сюжетът се върти около несвързаните истории за две сватби – албанска и сръбска, които режисьорът с кипящо остроумие преплита в увлекателна балканска комедия. Тя обаче се озъбва до остра драма, когато младоженците се опитват (неуспешно) да влязат в Европа: албанците се препъват на италианската граница, сърбите – на унгарската. „Започвам всеки нов филм като комедия, а те стават все по-мрачни. Може би остарявам, или може би светът се е заинатил и става все по-мрачен”, отбеляза режисьорът при получаване на почетния „Златен Александър” за цялостен принос в световното кино. Но очевидно зрителите го разбират и обичат – тяхното гласуване му отреди наградата на публиката на кинофестивала в Солун през 2009 г. 


15-годишна живее в аквариума на бедността

Андреа Арнолд идва с филма си „Аквариум”, който взе наградата на журито в Кан през 2009. 15-годишната Миа живее с майка си Джоан и по-малката си сестра Тайлър в беден краен квартал, където трябва да оцелее в свят от насилие, алкохол, дрога и цинизъм. Миа си има мечта – да се научи да танцува хип-хоп. Но нещо ще се случи, когато идва новият любовник на майка й…


◊ ВИЖ ОНЛАЙН

Повече за програмата „Киното днес – големите майстори” на сайта на София филм фест http://www.sofiaiff.com.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
09.02.2010 г. 20:38
Етикети:
Посетено:
2251
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/9329-almodovar-kim-ki-duk-i-lars-fon-trier-shte-se-boryat-za-zritelskoto-vnimanie