Празници / фестивали

Фестивал „Цветята на Корана” в Пловдив

Ново иранско кино и кино на страните от Северна Африка

Фестивал „Цветята на Корана” в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Цветята на корана
Филми от Близкия Изток и Северна Африка


Пловдив
Кино Лъки Синема
5 февруари - 11 февруари


Представят: Pozor, Art Film, Open Arts Foundation
Медийни партньори: Програмата Пловдив Инфо, Plovdiv24.com


За втора поредна година  Pozor, Art Film и Open Arts Foundation представят в Пловдив фестивала „Цветята на Корана” с най-добрите филми от Близкия Изток и Северна Африка. Събитието ще протече от 5 до 11 февруари в кино Лъки Синема.

В рамките на една седмица ще бъдат показани най-добрите филми от фестивала - непоказвани досега в България шедьоври на режисьорите: Селим Евджи, Джафар Панахи, Набил Аюш, Маджид Маджиди и др. Програмата ще бъде открита с филма „Две черти” на режисьора Селим Евджи.   


◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

Два са основните акцента в програмата на фестивала – новото иранско кино и киното на страните от Северна Африка.

Програмата „На фокус: Иранско кино” включва носителят на „Сребърна мечка” от фестивала в Берлин „Вън от играта” на режисьора Джафар Панахи. Историята за група млади момичета, които искат да присъстват на футболен мач, но не могат, защото това е забранено от закона, е фаворит на фестивалите в Торонто, Любляна и Ротердам. Носителят на “Златна пика” от фестивала във Валядолид „Зима” на режисьора Рафи Питс ще има своята премиера в рамките на фестивала. Трогателен разказ за мъж, напуснал съпругата си и дъщеря си, за да търси работа в странство, след което следите му се губят. Лентата е номинирана за „Златна мечка” на „Берлинале” и е носител на наградата на журито от фестивала в „Палм Спрингс”. В програмата е включен документалният филм на иранския историк проф. Фарзин Резаеян „Иран – седемте лица на една цивилизация”, пресъздаващ важни събития от седемхилядолетната историята на Иран. Филмът „Плачещата върба” e на най-награждавания ирански режисьор Маджид Маджиди.

В другата програма „На фокус: киното на Северна Африка” ще бъдат показани филми от Алжир, Тунис, Мароко и Сенегал. Сред заглавията са дебютът на алжиреца Надир Мокнеш „Харемът на мадам Осман” с участието на Кармен Маура, Буюна и Надя Каси. Кармен Маура е в ролята на мадам Осман, красива арабка на средна възраст, която следи модните тенденции, облича тоалетите на „Нина Ричи” и „Кристиан Диор” и привидно е щастлива, но вътре в себе си таи болка. Не може да прости загубата на съпруга си, който я е напуснал заради „някаква французойка”. Носителят на „Сребърна мечка” „Мадам Бруе” ще покаже на зрителите как една сенегалска жена решава да живее, без да спазва религиозните канони и без да се съобразява с мнението на околните. Най-награждаваният марокански филм „Господарят на улицата” също е включен в секцията със северноафриканско кино. Четири хлапета ще представят различното лице на Казабланка. Тунизийският режисьор Абдел Кешиш ще бъде представен с филма „Игра на любовта и случая”, в който младеж от африкански произход, живеещ в Париж се влюбва в актриса от едноименната пиеса на Мариво. Филмът е носител на 4 награди „Сезар”, включително за най-добър филм и най-добър режисьор. Друго заглавие в програмата е  алжирският „Самиа”, представящ живота на младо момиче от алжирски произход, което се разкъсва между своето мюсюлманско семейство и приятелите си в Марсилия.

По време на фестивала за първи път на голям екран в България ще бъдат показани филми от Сирия. „Капки от тавана” - любовна история под напукания таван на обикновен дом в Дамаск е най-гледаният филм в страната за последните 5 години.

Турското кино ще бъде представено с три заглавия. На откриването зрителите ще могат да видят интимната история на влюбена двойка "Две черти", включен в официалната селекция на редица кинофоруми, включително и на фестивала във Венеция. Един от най-уважаваните турски режисьори Дервиш Заим ще бъде представен с филма „Слоновете и тревата”, носител на 4 награди от фестивала „Златен портокал” в Анталия. Публиката ще може да гледа биографичния филм за Джеляледин Руми „Мевляна: Да преминеш в духовното”. Фестивалният фаворит „Сестра ми и ружите” ще бъде представен последната вечер на 11 февруари

Филмите “Цветята на Корана” се представят в Пловдив от организаторите на фестивала в София - Pozor, и локалните партньори - Art Film и Open Arts Foundation, със съдействието на Културна служба към посолството на Иран, Френски културен институт, Посолство на Сирия и медийните партньори Програмата Пловдив Инфо, Plovdiv24.com.



Билети на касите на Кино Лъки Синема от 4 февруари
Резервации: 62 90 70
цена на билета 5 лв.

Всички филми са със субтитри на български.

Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
03.02.2010 г. 15:57
Етикети:
Посетено:
1137
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/9291-festival-tsvetyata-na-korana-v-plovdiv