Празници / фестивали

София филм фест започва на 5 март

За първи път фестивалът ще обиколи над 10 града в страната

София филм фест започва на 5 март


◊ СЪБИТИЕТО

От 5 до 21 март за 14-та година София ще бъде киностолицата на страната. Тази година София филм фест ще представи около 100 игрални, 30 документални и над 50 късометражни филма в програмите: „Международен конкурс”, „Голямата петорка”, „Киното днес – големите майстори”, „Киното утре – големите надежди”, „Специални прожекции”, „Балкански конкурс”, „Фокус “България”, „Ретроспектива на Сергей Соловьов”, „Документална  програма” и „Късометражна  програма”.

София филм фест утвърди позициите си през последните години и потвърждение за това е включването му в класацията на 50-те топ фестивала според сп. „Варайъти”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СЪБИТИЕТО

За първи път освен традиционните издания в Бургас и Пловдив, фестивалът ще посети още над 10 града, сред които Благоевград, Стара Загора, Русе, Сливен, Габрово, Хасково, Кърджали, Ловеч и други.

Българското участие в международния конкурс, който се провежда за осма година, е „Източни пиеси” на режисьора Камен Калев. Общо 12 филма ще се състезават за Голямата награда на 14-ия София филм фест. За момента потвърждение има още за филми от Аржентина, Великобритания, Испания/Уругвай, Канада, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Франция.


◊ ФОКУС ВЪРХУ БЪЛГАРСКОТО КИНО

За първи  път на фестивала има „Фокус върху българското кино”. Логично за изданието му от 2010, обявена за Година на българското кино. Съвместно с Националния филмов център СФФ представя две големи програми. Ще се прожектират нови български филми от игралния, документалния и късометражния жанр.

Зрителите ще имат възможност да видят най-новия филм на Светослав Овчаров „Зад кадър”, „Ако някой те обича” на Киран Коларов, „Светото семейство” на
Красимир Крумов, както твърде вероятно и дългоочаквания „Стъклената река” на Станимир Трифонов. Сред българските документални премиери на София филм фест се очаква да бъдат „Кметът” на Адела Пеева, „Роднини” на Иглика Трифонова, „Жените баданте” на Стефан Командарев, „Децата на дружбата” на Светослав Драганов, „Класификация на спомени” на Костадин Бонев и други.

През цялата година в Дома на киното ще тече програмата от близо 30 филма „Българското игрално кино на десетилетието”. Тя ще бъде част от рубриката „София филм фест за учащи”.


◊ АКЦЕНТИ ВЪВ ФЕСТИВАЛНИЯ АФИШ

Програмата „Киното днес – големите майстори” ще представи последните филми на едни от най-утвърдените режисьори на съвременното кино, сред които са „Прекършени прегръдки” (Broken Embraces) на Педро Алмодовар, „Тръгнахме си” (Away We Go) на Сам Мендес, „Аквариум” (Fish Tank) на британската режисьорка Андреа Арнолд, немският „Уиски с водка” (Whiskey and Vodka) на Андреас Дресен, „Сън” (Dream) на Ким Ки Дук, „Шепа пепел. Младите Дали, Лорка и Бунюел” (Little Ashes) на Пол Морисън, „Убежище” (Le refuge) на Франсоа Озон, „Надуваема кукла” (Air Doll) на Хирокадзу Корееда, „Прахът на времето” (The Dust Of Time) на легендарния Тео Ангелопулос и други.
 
Програмата  „Киното утре – големите надежди” се състои от филми на едни от най-горещите открития в световното кино през последната година. Повечето са носители на награди за дебют на най-утвърдените международни кинофестивали. Сред тях са „Покани ме да вляза” (Let the Right One In) на Томас Алфредсон, „Аджами” (Adjami) на Скандар Копти и Ярон Шани, „Другият бряг” (The Other Bank) на Георгий Овашвили, „Аз убих майка си” (I Killed My Mother) на Ксавие Долан, „Въпрос на размер” (A Matter of Size) на Шарон Маймон, Ерез Тадмор и други.


◊ ФИЛМОВАТА НАГРАДА НА СОФИЯ

Специален гост на фестивала ще бъде известният руски режисьор Сергей Соловьов, чийто филм „Анна Каренина” ще закрие официалната програма на феста на 14 март. Главната мъжка роля се изпълнява от Олег Янковский, който почина седмици преди премиерата на филма.

Сергей Соловьов ще получи „Наградата на София” на Столичната община за своя принос в киноизкуството. Ретроспектива на режисьора ще бъде представена в залата на Руския културен център.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
28.01.2010 г. 18:45
Посетено:
1400
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/9258-sofiya-film-fest-zapochva-na-5-mart