Празници / фестивали

Яворови януарски дни 2010

Четиридесет и второ издание

◊ СЪБИТИЕТО

Форматът на четиридесет и второто издание на
Яворовите януарски дни в Чирпан тази година включва културни мероприятия в рамките на два дни с начална дата 13-ти януари – рождения ден на поета. На този ден от 17.00 часа ще бъде запален огънят на Яворовата поезия в къща музей "П. Яворов" и пренесен пред паметника му в едноименния парк, с което Яворовите дни ще бъдат открити.

Кръгла маса на тема "Яворовите дни – минало, настояще и бъдеще" от 15.30 часа в родния дом на поета ще предшества тържествената вечер, посветена на живота и творчеството му. Поканени за участие са видни явороведи, бивши служители на музеите в Чирпан, представители на чирпанската общественост. Ще се дискутира въпросът дали станалите традицонни Яворови януарски дни да продължат да се организират около рождената дата на патрона им или ще бъдат изместени в други годишни времена като ранната есен.


◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА

В тазгодишната програма на почит са творци, които имат определена връзка с родния град на Яворов: поетите Виолета Христова и Георги Ангелов, художникът проф. Никола Хаджитанев, историкът Цонко Енев. В залата на общината от 18.00 часа слово за Яворов ще произнесе поетесата
Виолета Христова, а в поетичния рецитал ще вземат участие: поетите Георги Ангелов, Мая Дългъчева, Виолета Христова-Гъркова и Гриша Трифонов. Пловдивският ДХФ "Евмолпея" с диригент Рада Славинска ще изнесе концерт.

На следващия ден, 14 януари, интересни акценти от програмата са премиерите на книгите „Диктаторите на България” - автор Цонко Енев, представена от проф.
Андрей Пантев, начало 16.00 часа, в залата на общината, а от 17.30 часа в Изложбена зала "Георги Данчов–Зографина" художникът Никола Хаджитанев ще бъде представен с неговата изложба графика: "Подир сенките на облаците", след което Йордан Нанчев ще представи книгата "Страници за Александър Паскалев".
Автор:
Елена Шопова
Публикация:
07.01.2010 г. 10:51
Посетено:
1140
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/9149-yavorovi-yanuarski-dni-2010