Празници / фестивали

Режисьорката Златина Русева организира единствения в Европа фестивал по вода

10 март-1 април 2010 - фестивал на традиционната европейска музика

◊ СЪБИТИЕТО

В процес на подготовка е второто издание на Дунавския Музикален фестивал "Срещу течението". След успешното му провеждане през 2007 година, екипът на фестивала е планирал второто провеждане на събитието да бъде от 20 март до 1 април 2010 г.

Фестивалът е единственият движещ се по вода на територията на Европа. Лично г-н Ради Найденов, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия ще организира официалното откриване във Виена по повод началото на амбициозната инициатива.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

64 музиканти от 15 страни ще се качват, свирят и напускат кораба по предварителен график по време на неговото музикално пътешествие. Корабът и концертните програми ще се движат от Австрия до Сърбия и обратно от Унгария до Германия. Концертите са всяка вечер и се случват в движение. Програмата включва и музикален рецитал в унгарския клуб А38 - танкер, трансформиран в концертна зала, звукозаписно студио и клуб, който е и единственият концерт "на суша", с изключение на откриването на австрийска земя.

Извън официалните концерти, неофициалните ще се случват почти по всяко време. Корабът е 200-местен и на него ще пътуват както музикантите, така и почитателите на музиката - фолклора - автентичен и неавтентичен, джаза и неговите разновидности, балканските ритми, ориенталската музика и world музиката.

Изборът на участници никак не е случаен, защото всеки от тях по един или друг начин е ярка и креативна фигура в съвременната европейска култура. Всеки един от музикантите има своята история (или истории), която да разкаже пред камера или в спонтанен музикален диалог с някого другиго на сцената. Сред участниците са имена като Теодосий Спасов, Петър Ралчев, Михали Дреш (Унгария), Карлос Нунес (Испания), Алън Берн (Америка/ Германия), Ферус Мустафов (Македония), Мисерли Ахмед (Турция), Хаик Яждиян (Гърция) и др.

Всички изяви ще бъдат филмирани с цел създаване на нов филм, вдъхновен от успеха и интереса на многократно награждавания документален филм "Срещу течението".

За повече информация:
http://www.danubemusicfestival.com


Очаквайте скоро информация по повод международния младежки конкурс в рамките на Дунавския Музикален фестивал "Срещу течението".

Автор: Тина Коилова
05.01.2010 г. 20:19
Посетено: 1454
Етикети: Европа
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/9142-rezhisyorkata-zlatina-ruseva-organizira-edinstveniya-v-evropa-festival-po-voda