Празници / фестивали

Balkan Scientist – Нео-традиционна музика от самото сърце на Балканите

Музиканти от различни стилове, поколения, етноси и традиции на една сцена

Balkan Scientist – Нео-традиционна музика от самото сърце на Балканите


◊ СЪБИТИЕТО

На 28 ноември 2009 в Party Center 4КМ организаторите от Global Vision Circle представят Balkan Scientist  Reunion Night/ Да разцепим мрака отвътре! Събитието ще включи всички артисти от петте досегашни Balkan Scientist издания, в рамките на една-единствена вечер, но вечер, която дълго ще се помни!

В експеримента ще участват близо 30 артисти, а гостите ще могат да се потопят в уникалния звуков коктейл от традиционни балкански ритми в съчетание с инструменти от цял свят и неудържимо танцувални диджейски сетове.


◊ ЗА ПРОЕКТА

Balkan Scientist възниква през март 2008 година и се превръща в синоним на иновативен, богат на идеи и изключително танцувален, звук. Той бива представен на публиката под формата на клубни партита, съчетаващи в себе си музикални експерименти на живо и горещи DJ сетове на балканска тематика. За петте си издания проектът Balkan Scientist сбира на една сцена музиканти от различни стилове, поколения, етноси и традиции, които импровизират и създават заедно жива музика с  едновременно ново звучене и балкански привкус!


◊ В ПРОГРАМАТА

Програмата на събитието включва:
. Eксперимент 1: Орлин Памуков (кларинет), Ексо (бийт бокс), DJ Bai POP ;
. Експеримент 2: Светльо Жилев (гайди), Хорхе, Дани и Коля (диджериду), Тони Хоро (тъпан);
. Експеримент 3: Алкимиста  (беримбао), Жоро Дончев (контрабас и гембри), Добри Байчара (зурна и гайда), Бъни (перкусии), Шамана (кахон и глас);
. Експеримент 4: Янка Рупкина (глас), Васил Гюров от група "Ревю" (бас китара), Росен Захариев-Роко (тромпет), Наско Попов (перкусии);
. Експеримент 5: Венци Такев (цигулка), Николай Иванов от група Ом (китара и клавир), Митко Узунов (туба), Колю Иванов (тъпан и гайда), Скилър (бийтбокс) и диджей сетове на Bai POP, Dharba, Africandro (Global Vision Circle), Zion (Zionlionz Soundsystem), Mimionix (Merak Standart)

По време на вечерта организаторите ще изненадат и всички гости с представяне на традиционни занаяти от Балканите. Грънчарство - инсталация от шест грънчарски колела и работа с глина със съдействието на Център за изследване и подпомагане развитието на приложните изкуства “Кесар”. Хлебарство - замесване на истински черен хляб, точене на кори и приготвяне на вкусни хлебчета на пещ от майстор – хлебарят на вегетариански ресторант и хлебопекарна  “Слънце – Луна”. Винарство - дегустация на екологично чисти вина, произведени в района на Ивайловград от собствено, висококачествено грозде и с много любов от винарна Лайт Касъл (разливане на Rozalina - розово сухо вино с нежен, леко пикантен плодов нос, и Trendafil - купажно вино от три елитни сорта – Мерло, Каберне Совиньон и Сира, със сложен интензивен нос със зряла черна череша, сладко от сливи и горски плодове).

По време на партито организаторите ще предоставят стена за рисуване - свободни импровизации и експерименти върху “белия лист”, с материали от “Слънчоглед”.

Автор:
Златина Толева
Публикация:
26.11.2009 г. 15:40
Посетено:
1268
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/8957-balkan-scientist-neo-traditsionna-muzika-ot-samoto-sartse-na-balkanite