Празници / фестивали

Киномания за броени минути

Повече за късометражната програма на кинопанорамата от 13 ноември до 3 декември

Снимка: „Почит към Рим” (2009), реж. Франко Дзефирели


◊ СЪБИТИЕТО

Тази година от 13 ноември до 03 декември филмовата панорама "Киномания" ще представи и специална селекция от късометражни филми, които са спечелили вниманието на журито на "Златна Палма", БАФТА, "Златен Лъв", "Сезар" и "Оскар". Късометражките се радват на все по-голям успех и неслучайно тази есен в София се случиха за пореден път две събития, концентрирани върху кратките форми - международния фестивал за късометражно кино "Филмини" и "Future Shorts".


◊ АКЦЕНТИ

От домашен арест към татуиране, а накрая - и награда в Кан

Носителят на „Златна Палма” за 2009 за късометражен филм – „Арена” на португалеца Жоао Салвижа, е истинското откритие тази година в Кан. През 2008 Салвижа заснема „Арена” почти самостоятелно – това е кратък и дълбок разказ за живота на Мауро, който убива времето прекарано в домашен арест в татуиране.


Още злато, но венецианско

Мексиканската лента „Земя и хляб” на Карло Армея, беше удостоена със „Златен лъв” от фестивала във Венеция, както и с  награда за най-добър късометражен филм на фестивала в Хавана. Карло Армея е учил сценарно писане в Мексико Сити и филмова режисура в Лондон, но избира късометражното кино като своя предпочитана област. "Земя и хляб" безмълвно изследва едновременно пустеещата земя и пустеещите сърца на хората.


Септември ще бъде ноември

В тазгодишната "Киномания", която ще бъде филмовото събитие през ноември, „Септември” на Естер Кембъл, носител на БАФТА 2009 за късометражен филм, е поредното филмово предложение, което не бива да бъде пропускано. Темата за промяната е разказана през историята на младо момиче и срещата му в провинцията с депресиран от живота мъж. 


Ударена от метеорит анимация

Като абсолютен анимационен хит бе определена френската продукция, носител на Сезар 2009, ”Схизайн”. Това е дебютен филм за Жереми Клапен, който е не само режисьор, но и сценарист и художник на филма, започнат като на шега. До момента ”Схизайн” е носител на награди от седем европейски фестивала, включително и наградата на Кодак за най-добър късометражен филм от Кан 2009. Комична и абсурдна, историята на Анри, ударен от метеорит, ще бъде източник на добро настроение за софийската публика.


Анимация и документалистика - успешна дружба

В конкуренция за най-харесван анимационен късометражен филм "Роби" на Давид Аронович и Хана Файлборн ще бъде поредното силно заглавие от късометражната програма. Историята започва от интервю от 2003 година на две судански момчета, отвлечени от правителствената милиция и използвани като роби. Артистичното вплитане на документална история и анимация до момента е донесло наградата на публиката от фестивала в Анси на „Роби”, а очакванията за филма са да има широк публичен отзвук. 


Късометражка, ама вечна - Рим на фокус

„Почит към Рим” (2009) на режисьора Франко Дзефирели събира Моника Белучи и Андреа Бочели в ролите на Тоска и Марио Каварадоси от едноименната опера на Пучини. Дзефирели споделя, че късометражното кино е най-обичаното и най-трудното нещо, с което някога се е захващал.


Единствената българска следа

„Мисъл” е режисиран от испанката Исабел де Окампо, но  главният персонаж Дойна се изпълнява от българската актриса Юлиана Сайска, позната от театралната танцова сцена. За улавянето на живота на ръба на състоянията на „Мисъл” бе присъдена наградата "Гоя" за късометражен филм, а очакванията са режисьорът и сценарист Исабел де Окампо да заснеме и пълнометражен филм с участието на талантливата българска актриса.


Спокойно, има и "Оскар"

Носителят на Оскар за късометражен филм  - „Страната на играчките”, също идва за "Киномания". Йохен Александер Фрейданк е режисьор и сценарист, въпреки че филмовата му кариера е основно свързана с продуцентство. До този момент историята за малкото дете, което вярва, че еврейските му съседи отиват в Страна на играчките две години преди края на Втората световна война, е носител на 21 награди от световни фестивали.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
05.11.2009 г. 03:56
Етикети:
Посетено:
1208
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/8819-kinomaniya-za-broeni-minuti