Празници / фестивали

Честване на 565 години от варненската битка - Парк-музей "Владислав Варненчик"

Изложба графика на Борислав Кузманов

Честване на 565 години от варненската битка - Парк-музей "Владислав Варненчик"


◊ СЪБИТИЕТО

Парк-музей "Владислав Варненчик" Ви кани на
честване по повод 565 години от варненската битка

Заповядайте на 8 ноември 2009 г. в 16 ч. на историческа възстановка „Последната битка на краля” – с участието на Сдружение „ЧИГОТ”.

• В 17.30 ч. е откриването на изложбата на известния варненски график Борислав Кузманов.


• На 10 ноември 2009 г. в 15 ч. ще бъде отслужена Панихида за загиналите - православен и католически ритуал, почетен караул. Ще бъдат поднесени венци в мавзолея на крал Владислав и на паметника на Янош Хуняди. Ще участва Флотският духов оркестър.

• 10 ноември ще бъде Ден на отворените врати – ще имате възможност безплатно да разгледате музейната експозиция.

Заповядайте!
Адрес: бул. "Янош Хуняди" 55, Варна


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложба графика на Борислав Кузманов

Откриване – 17.30 ч., 8 ноември (неделя), 2009 г.,
в сградата на Парк-музей „Владислав Варненчик”

Борислав Кузманов – един от най-известните и обичани варненски графици и дългогодишен приятел на музея „Вл. Варненчик”, ще представи 28 гравюри на дърво в обновената ни изложбена зала.

Ще бъдат показани оригиналите на две негови творби, носещи името „Варна 1444 г.”, посветени на „съдбовната битка на народите”, фрагменти от които са използвани в експозицията на музея.

Изложбата включва и по-нови графики – предимно пейзажи и портрети, които впечатляват със своята експресивност, финес и майсторска графична техника.

Борислав Кузманов е роден през 1949 г. във Варна. Учи рисуване при Альоша Кафеджийски, завършва специалност „Графика” при проф. Евтим Томов в Национална художествена академия – София (1981 г.).
Още преди обучението си в академията, той се запознава с екипа на Парк-музей „Владислав Варненчик” и помага на скулптора Христо Боев при направата на гипсовия кон в експозицията, който и до ден-днешен заема централно място и се използва за представяне на рицарски доспехи. Борислав Кузманов работи в парк-музея 3 години, след което започва да преподава Графика в СУИ „Добри Христов”. Там работи и до днес.

Художникът има четири самостоятелни изложби и множество участия в национални и международни биеналета на графиката. Носител е на първа награда на НХИ „Човекът и морето”, награда от конкурса за гравюра на дърво – едногодишна стипендия на фондацията „Полок-Краснър” и др. Негови творби са притежание на колекционери в страната и чужбина. Живее и твори във Варна.


◊ ЗА ЧИГОТ – СДРУЖЕНИЕ ЗА ИСТОРИЧЕСКИ ВЪЗСТАНОВКИ

„Чигот” е сдружение с нестопанска цел, чието име произлиза от старобългарската дума за мечоносец, елитен воин. Групата e сформирана през 2004 година и се занимава с исторически възстановки на битки, облекло, бит и въоръжение от периода на Второ Българско царство (12.–15. в.) и периода на похода на Владислав Варненчик (1443-1444 г.).

Други дейности на сдружението са изнасяне на средновековни представления, шествия, исторически лекции, изработка на исторически реконструкции (реплики и възстановки на археологически находки), организиране на лагери и пр.

Основните цели на сдружението са изучаване, пресъздаване и запазване на българската средновековна история, бит, култура и изкуство и популяризирането им пред широка аудитория както в страната, така и в чужбина. Другите цели включват подпомагане на всички, интересуващи се от българската история, сътрудничество с музеи, осъществяване на изследователска и експериментална дейност.

Досега сдружението има зад гърба си десетки възстановки на исторически събития в цялата страна, участия в градски чествания, изнасяне на лекции, както и провеждане на детски средновековни лагери „Млад рицар” на територията на музея „Владислав Варненчик”.

„Чигот” участва и в няколко документални филма за българската история, някои от които излъчени и зад граница.


Автор:
Парк-музей "Владислав Варненчик"
Публикация:
03.11.2009 г. 23:47
Посетено:
1674
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/8804-chestvane-na-565-godini-ot-varnenskata-bitka-park-muzey-vladislav-varnenchik