Празници / фестивали

Зов за събуждане от екипа на фестивала "Един свят"

Филмов маратон за Деня на будителите

◊ СЪБИТИЕТО

Предварителната програма на Международния фестивал "Един свят" започва с филмови прожекции и беседа за събуждане от летаргията на ежедневието.

Събудете смеха в себе си и заповядайте на 1 ноември - Деня на будителите на филмов маратон.

И така... Приятели, като начало ще ви запознаем с една от най-интересните личности в страната ни.
 
Ободрете се със събуждащи филми от 13.30 до 19.00 часа и директна среща с един от съвременните будители на България – Перица Георгиев-Пепси в Арт център "Гаммалерия" на бул. "Евлоги Георгиев" 18.


◊ ЕТО КАКВО

Българинът обича да спи. Практикува дълбок мечешки сън. Уви, не само през зимата, а и през останалите сезони. Непрестанно, дами и господа, той, нашенецът, си има, така някак, една нужда някой да го бута и буди, да го ръчка. Да го „вдига на оръжие”.

Доказателство за това е фактът, че България е единствената страна в света, която празнува Ден на Будителите.

Когато говорим за народни дейци, кой знае защо постоянно се сещаме за дългобрадите и мустакати възрожденци. Те сякаш някак “мистично” само със силата на убежденията си, без голяма подкрепа на народа, събуждат българите и всички изведнъж, даром, получават свободата си.

Свободата съществува в свобода. Свободата се създава от свободни и солидарни съзнателни хора за самите тях, в техния собствен живот, който е един с живота на останалите. Те, будителите будят народа, защото са част от същия този народ.


Нека излезем от летаргията и инерцията. Да се погрижим за израстването и добруването си сами. Нека бъдем своите собствени будители. Или поне да опитаме, както  ни учат, забравените от съвременниците си, будители на България днес.

Мога да изброя много имена от близкото минало. Но ще  започна само с един от най-великите българи
Петър Дънов – Учителя Беинса Дуно и без изреждане ще премина направо към нашия гост съвременния художник Перица Георгиев, известен като Пепси.

На 1 ноември в Деня на будителите бихме искали да ви срещнем именно с него, Перица Георгиев. Интересна личност, вдъхновяваща ни от година на година да не спираме да се будим. Животът на човек е, малко или много, редуване на периоди от сън или събуждане. Не става веднъж “да се събудиш” завинаги. От будителите има нужда постоянно. 

Заповядайте в арт-център "Гамалерия" на бул. "Евлоги Георгиев" 18!
Повече информация за Пепси на http://www.who-hi.org


◊ ПРОГРАМАТА

Програма за Деня на будителите - 1 ноември

. 13.30 Прожекция на филма
„Киматика"/"Kymatica", 2009

Еволюцията за нас е себепознание. “Познай себе си” – пише на оракула в Делфи. “Киматика” е отличен филм. Той се опитва да набележи основните причини, объркали пътя на човечеството и довели до пагубното разминаване между планетата, природата и човека.


. 15.30 Прожекция на филма
"Животът е притча" – филм за Петър Дънов.


. 17.30 Прожекция на филма „Папа ДЖИ” – в него ще се срещнете с една уникална личност, която популяризира Сатсанг по света.


. 19.00 Среща-беседа с Перица Георгиев-Пепси.

Автор:
Владислава Костова
Публикация:
30.10.2009 г. 14:49
Етикети:
Посетено:
1015
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/8765-zov-za-sabuzhdane-ot-ekipa-na-festivala-edin-svyat