Празници / фестивали

Киномания отново показва фестивални хитове

Ларс фон Триер и Уди Алън в съревнование с индийски римейк на българския "Йо хо хо" за зрителското внимание

Киномания отново показва фестивални хитове
Фотография: “Падането”, реж. Терсем Сингх, 2006


◊ СЪБИТИЕТО

И тази година софийската кинопанорама "Киномания" ще представи селекция от филми, които са провокирали вниманието на журито и публиката на различни световни кинофестивали.

Филмите ще завладеят избраните софийски екрани от 13 ноември до 3 декември 2009 г.


◊ АКЦЕНТИ

Скандално кино от европейския Север - фон Триер с "Антрихрист"

Филмът, който скандализира и публиката, и критиката на тазгодишния фестивал в Кан, ще бъде показан на 23-тото издание на КИНОМАНИЯ. “Антихрист” на прочутия режисьор Ларс Фон Трир (“Танцьорка в мрака”, “Догвил”, "Мандерлей") e поредната провокация на киното, която получи доста противоречиви и крайни отзиви, докато участваше в конкурса за Златна Палма. В драмата главните роли са поверени на Уилям Дефо и на Шарлот Гинсбург - те играят семейна двойка, която се уединява в горска хижа в търсене на покой и смирение след трагичната загуба на единственото си дете. Уилям Дефо е психотерапевт, който се опитва да помогне на жена си да надмогне скръбта и да спре да пие силните си успокоителни. Героинята на Гинсбург обаче губи контрол над чувствата си и подлага себе си и съпруга си на сексуални терзания.

Индийски режисьор прави римейк на българския филм "Йо хо хо"

Едно от най-интересните предложения за кино в програмата на предстоящата кинопанорама е първият в историята на киното римейк на български филм - “Падането” на Терсем Сингх (познат на българските зрители с “Клетката”). Филмът разказва историята на Зако Хеския и Валери Петров
от обичания роден хит “Йо хо хо”. Каскадьор (Лий Пейс), лекуващ се в болница през 20-те години, разказва на малко момиченце (Катинка Унтару) приказна история за петима митични герои. Границата между измислица и реалност постепенно се стопява, благодарение на неговата фантазия и буйното въображение на малката. Впечатляващо е магическото въздействие, което предизвиква визуалната стилистика на филма.

Уди Алън изостави Европа и се завърна в Ню Йорк

С „Каквото дойде” (представен на фестивала в Торонто ’09) неуморният Уди Алън
се завръща отново в Ню Йорк, след като засне няколко от последните си филми в Европа. Изпълнен с фин сарказъм, опасни връзки между двата пола и религиозни противоречия, филмът показва забързания луд живот в големия град. Възрастният всезнаещ нюйоркчанин Борис Йелников (Лари Дейвид) успява да плени сърцето на млада, игрива принцеса на име Мелъди (Евън Рейчъл Ууд). По някакъв магнетичен начин неговите закостенели възгледи за живота и изкуството се оказват много, много горещи и привлекателни за младата чаровница. Остроумният диалог, превърнал се в запазена марка за филмите на Уди Алън, не липсва и тук. Неизменна част от сюжета са и освободените от предразсъдъци връзки, както и смешните, интелигентни вицове а ла Уди Алън. 

Мишел Пфайфър и Стивън Фриърс отново заедно след "Опасни връзки"

В програмата на 23-тата КИНОМАНИЯ ще бъде показана и новата екранна провокация на майстора в киносъблазняването – режисьорът Стивън Фриърс (познат на българските зрители с класиката “Опасни връзки”) – “Шери”. Историята в “Шери” (участвал в конкурсната програма на Берлинале ’09) е за синът на една куртизанка, който попада в измислен свят, след като по принуда прекъсва връзката си с по-възрастна дама, отвела го до тайните на любовта. Голям плюс на филма е изключителният актьорски състав, събран от режисьора, в който освен Мишел Пфайфър са и Кати Бейтс, Ибен Хиейле, както и Рупърт Френд – многообещаващ британски актьор, който в “Шери” демонстрира забележително присъствие и каризма. Впечатляващи са и пищните цветни костюми, гримът и прическите на звездите във филма, които сякаш подсилват въздействието им. “Шери” е изключително класна костюмна драма. 

Известни режисьори "снимат" любовта в Ню Йорк

“Ню Йорк, обичам те” на режисьорите Фатих Акин, Иван Атал, Шехар Капур, Мира Наир и Натали Портман събира в себе си няколко отделни любовни истории, които се случват в Ню Йорк. И показва на зрителите истината, че в града, който никога не спи, любовта е винаги в мислите на неговите обитатели. “Ню Йорк, обичам те” е калейдоскоп на спонтанните, изненадващи и възпламеняващи човешки връзки, които поддържат пулса на този космополитен град. Секси, забавни, обсебващи неочаквани срещи се разкриват под небето на Манхатън, от Трайбека до Сентрал Парк и Бруклин. В “Ню Йорк, обичам те” участват плеяда известни актьори, сред които Натали Портман, Шиа Лабьоф, Орландо Блум, Хейдън Кристенсен, Робин Райт Пен, Кристина Ричи, Итън Хоук, Джон Хърт, Крис Купър, Анди Гарсия, Джули Кристи.

Клайв Оуен изоставя гангстерския образ в семейна драма

Абсолютно неочаквано за българските почитатели на чаровния британец Клайв Оуен, във филма “Момчетата се връщат”, те няма да го гледат нито като гангстер, нито като престъпник или ченге. Оуен просто е приел ново актьорско амплоа - на вдовец, който се грижи за двамата си сина. Създаден по мемоарите на британския журналист Саймън Кар, филмовият разказ на австралийския режисьор Скот Хикс („Блясък”) разбива клишетата за поредната сълзлива семейна драма и показва, че подобна история може да бъде разказана доста свежо.
 
Дъстин Хофман е станал аутсайдер

В “Последен шанс, Харви” зрителите на Киномания 2009 ще гледат майсторски разказана история, в която драмата и комедията присъстват еднакво силно. “Последен шанс, Харви” е за двама аутсайдери, които откриват своето бъдеще. Актьорите Дъстин Хофман и Ема Томпсън (и двамата с номинации за Златен Глобус за ролите си) са аутсайдерите – Хофман е самотен мъж, дошъл за сватбата на дъщеря си в Лондон, който открива привлекателна жена (Томпсън) на средна възраст и се влюбва в нея.

Професор културолог търси любовта в по-млади студентки

“Елегия” на Изабел Коише е създаден по романа на Филип Рот
. Филмът разказва за живота на един доста егоистичен културолог на име Дейвид Кепеш (Бен Кингсли), за когото многобройните връзки с по-млади студентки са обичайното ежедневие. Професор Кепеш се намира в този период от живота си, който той сам нарича "еманципирана зрялост", когато неочаквано тръгва по наклонената плоскост, след като хлътва до лудост по една от своите студентки Консуела (Пенелопе Крус). Звездното им присъствие във филма допълват и актьорите Денис Хопър, Патриша Кларксън и Питър Сарсгард.
Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
27.10.2009 г. 14:31
Етикети:
Посетено:
1456
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/8741-kinomaniya-otnovo-pokazva-festivalni-hitove