Празници / фестивали

Национално честване в Сливен на делото на будителите

Празникът в града под Сините скали

◊ СЪБИТИЕТО

Община Сливен, Националното сдружение на възрожденските градове, Общобългарски комитет и фондация „Васил Левски”, Светата Сливенска митрополия и Образцово народно читалище „Зора” са организатори на национално отбелязване Деня на народните будители, 1 ноември.

• Проявите са под почетния патронаж на Mинистъра на образованието, младежта и науката и на Mинистъра на културата.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИКА

Тържествата започнаха с проведената на 7 и 8 октомври 2009 година научна конференция на тема „
Българският периодичен печат през Възраждането”. В навечерието на големия празник, в зала „Май”, с ученици от сливенските училища, представящи своите патрони, ще се проведе урок по родолюбие: „Българските възрожденски дейци и съвременните будители”. Съставите към народните читалища от селищата на Oбщината подготвят празнични концерти за представяне в зала „Зора”, посветени на светлия ден.

На 30 октомври в Драматичен театър „Стефан Киров” започват тържествата по случай 130-тата годишнина от създаването на сливенската болница „Д-р Иван Селимински”. В навечерието на празника Регионалният исторически музей и Образцово народно читалище „Зора” отварят фондовете си за експониране в зала „Май” на документалната изложба „Сливенски будители”. По-късно там ще бъдат отличени участниците в Националния ученически конкурс „Български будители”. Празникът на най-голямото сливенско лечебно заведение ще продължи с научна конференция, посветена на 210-тата годишнина от рождението на неговия патрон – видния лекар и учен-енциклопедист д-р Иван Селимински. Вечерта ще завърши с тържествен концерт в Драматичния театър и с тръгващо от къщите музеи на Хаджи Димитър, Добри Чинтулов и от паметниците на Панайот Хитов и Добри Желязков-Фабрикаджията факелно шествие - за поднасяне гирлянда на славата пред паметника на Войводата и сливенските възрожденски деятели.

В Деня на народните будители жителите на Сливен ще сведат чела пред своите духовни водачи с панихида на Новоселски гробища и цветя пред гробовете на: народния  учител и поет Добри Чинтулов, пред композиторите Мишо Тодоров и Илия Цеков, на видния математик проф. Димитър Табаков, Илия Арнаудов – дарител, и директора на сливенската гимназия Иван Апостолов. В къщата музей „Добри Чинтулов” ученици от сливенските училища ще представят пред съгражданите си литературно-музикалната композиция „Даскал Добри свири на цигулка”. Своята признателност пред автора на изследването „История на град Сливен”, д-р Симеон Табаков, сливенци ще изразят с откриване на негов бюст-паметник пред читалище „Единство” в града.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
27.10.2009 г. 00:12
Посетено:
1452
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/8728-natsionalno-chestvane-v-sliven-na-deloto-na-buditelite