Празници / фестивали

Трети фестивал "Изкуството на барока"

7 ноември - 1 декември 2009

Трети фестивал "Изкуството на барока"


◊ СЪБИТИЕТО

В началото на месец ноември в Концертен комплекс България отново ще повее бароков вятър. Третият фестивал „Изкуството на Барока", под патронажа на г-н Вежди Рашидов - Министър на културата на Р България и с подкрепата на Столична община, ще предложи на софиянци, а и на меломаните от други градове като Русе и Кюстендил, поредица от вълнуващи срещи с европейската музика от епохата на барока.


◊ ПРОГРАМАТА - УЧАСТНИЦИ И ПРОИЗВЕДЕНИЯ

Произведения от 20 композитори ще бъдат изпълнени на инструменти, характерни за времето, в което са създадени. Фестивалът ще бъде открит на 7 ноември 2009 от Консорт за старинна музика Кончерто Антико. Тази българска камерна формация има много успешни изяви на престижните фестивали в Европа, но изборът на организаторите е не само затова, а и заради проявяваната от музикантите задълбоченост, творчески подход и оригиналност при подбора на репертоара. На 17 ноември 2009 в камерна зала "България" отново ще звучи английска музика. Павани, фантазии и галиарди от Орландо Гибънс ще изпълни на клавесин немската възпитаничка, докторант по музика, Цветана Иванова.

Прелестното произведение „Zefiro torna" на Клаудио Монтеверди няма да прозвучи, но пък съименничката на вятъра, възпят от италианския композитор, цигуларката Зефира Вълова, се завръща на 21 ноември като концертмайстор на Бароковия оркестър на Европейския Съюз. В програмата му „Хармонията на природата" са включени творби от Йохан Йозеф Фукс, Йохан Хайнрих Шмелцер, Георг Муфат, Руперт Майр, а също и от познатите и обичани от по-широката публика Антонио Вивалди и Арканджело Корели. Ръководител на оркестъра е Петра Мюлеянс - артистичен директор на всепризнатия лидер сред бароковите формации - Фрайбургския бароков оркестър. Останалите участници са от Австрия, Великобритания, Германия, Италия, Испания, Франция, Малта, Финландия, Чехия, Швеция. Концертът е в зала "България" на 21, а на 22 ноември в Доходното здание в гр. Русе.

На 24 ноември е концертът Concerti Italiani на ансамбъл Кордевенто с творби от Скарлати, Вивалди и Хендел. Любимците на публиката - блокфлейтистът Ерик Босграаф, китаристът Изхар Елиас и чембалистът Алесандро Пиану ще се изявят и като трио на 26 ноември, а учениците и студентите, проявяващи интерес към историческите музикални практики, ще могат да се включат в майсторски клас, провеждан от тримата виртуози.

На 1 декември е заключителният концерт Melanholicus & Sanguineus. На оригинален инструмент - фортепиано - талантливият петербургски майстор Василий Илисавский заедно с Галина Драганова, Зефира Вълова и Иван Илиев ще представят музика, творена на границата между Барока и Класиката, а и отвъд нея.

 

• Подробна програма на фестивала можете да намерите тук.

• Записване за майсторски клас: блокфлейта, барокова китара, клавесин на e-mail: luxuriaeu@abv.bg

Автор:
Luxuria Europae
Публикация:
26.10.2009 г. 20:50
Посетено:
1323
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/8723-treti-festival-izkustvoto-na-baroka