Празници / фестивали

Второто издание на фестивала "Един Свят" в София

23-29 ноември 2009 г.

Второто издание на фестивала "Един Свят" в София


◊ СЪБИТИЕТО

След успешния старт на Първия международен фестивал за документални филми, посветени на човешките права, „Един Свят” през май 2008 година имаме удоволствието да ви представим второто национално издание, а датите са 23 до 29 ноември 2009 в София.

Организатори на Втория международен фестивал „Един Свят” са Къщата за човешки права София и Асоциация на младите психолози в България „4-ти април”. Екипът на фестивала би искал да измести фокуса от политическата, социалната и икономическа сфера, където играчите са известни и там е почти безсмислено да се влага енергия.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

С второто издание на фестивала бихме желали да припомним на всички за основното човешко право: да бъдем щастливи и удовлетворени от живота си. Защото в крайна сметка не е ли това желанието на всеки един от нас.

Само като преодолеем непрестанните желания, дребнавостта, завистта, страха, чувството за вина и срама и се отворим за безграничните ни възможности като човешки същества, можем да се издигнем на ново ниво на съществуване. Единственият ни изход е да постигнем вътрешен мир и тогава ще настъпи мир и в света. Ще заживеем в ЕДИН СВЯТ, където всички конфликти са разрешени, а думите доброта, мъдрост, любов, истина, правда и добродетел не се приемат за сектантски залитания, а са основни принципи на живота. Със серия прожекции на вдъхновяващи филми в специалната програма „Единственият изход” ще насочим вниманието на зрителите и гостите на фестивала към начините да построим такъв свят и да развием своя човешки потенциал.

Това е основното послание и на документалната лента „Даршан” на големия френски режисьор Ян Кунен. Филмът представя една от най-популярните личности на Индия Шри Амританандамаи Деви – АММА и нейната необикновена дейност в защита на човешките права на хора от целия свят. Включили сме в програмата и филмите “What about Me?”, „Kymatica”, “Short Cut to Nirvana”, “One”, “Zeitgeist Adendum”, “Ashes and snow”, „Вода” и др.

Програмите Човешко достойнство и Възможни решения ще се фокусират върху успешни практики за разрешаване на проблемите около човешките права, не само показването им. Тук влизат филмите "Favela Rising" от Бразилия, "The Day After Peace" на Джереми Гили, с участието на Джъд Лоу, "Inclusion series" на Джаки Комфорти и др.

Всички съпътстващи събития като гостуването на Джаки Комфорти – режисьор и защитник на правата на хората със специални нужди от Израел, удивителният психолог и експерт в новаторските методи на образованието Хауърд Гарнър, както и кръглата маса за човешките права в светлината на човешките ценности и добродетели се ръководят от оптимизма, че има начини да се пребори несправедливостта и злото, но промяната трябва да дойде отвътре от всеки един от нас.

Филмовата програма включва филмите „Е, и?” и „Казан” на големия български документалист Никола Ковачев, специална селекция на най-добрите български документални филми през последните години, както и програма с френски документални филми. Очаквайте изключително интересните късометражни документални ленти на Фестивала "Media That Matters", както и специално селектирана за „Един свят” България програма със социално-политически видео-арт „Mind the Steps” на куратора Атанас Джонов.
 
Прожекциите ще се случат в Чешкия център, Френския културен институт, Чайната на Бенковски, Червената къща и Полския институт. В програмата са включени прожекции за ученици в сутрешните часове, дискусии с образователна и обучителна цел, срещи с режисьори на филми, които за първи път ще бъдат показани в страната. Етно джаз концерт в Чешкия център, One Giant Leap party в Арт-хостел, семинар на тема: „Документалните филми, посветени на човешките права, във възпитанието и образованието”, насочен към нестопанския сектор, среща на студенти от НБУ и Арт-колеж с авторите на филмите. Изложба на Димитър Свиленов и още интересни съпътстващи събития.


• Очаквайте още подробности за новите ни заглавия, съпътстващата програма, и конкретните дати за събитията съвсем скоро на http://www.bgoneworld.org.

• Фестивалът се случва благодарение на http://www.gammallery.com, Movies That Matter – Холандия и създателите на фестивала „Един Свят” от Чехия – фондацията „Хора в опасност”.


Заповядайте на ЕДИН СВЯТ, бъдете различни с филмите с характер.


Автор:
Георги Христов
Публикация:
26.10.2009 г. 15:37
Посетено:
999
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/8720-vtoroto-izdanie-na-festivala-edin-svyat-v-sofiya