Празници / фестивали

Културни прояви за празника на Сливен

26 октомври, Димитровден - празник на града

◊ СЪБИТИЕТО

В дните за отбелязване на Димитровден сливенци участват в осъществяване на интересни културни проекти, организирани от общинската администрация и културните институти в града.
                 
Програмата започва с представяне на историко-психологическия роман "Кръстопъти и ветрове
" (изд. „Български писател”, 2008) на писателката Иванка Денева, разкриващ живота в Българско и града под Сините скали в продължение на векове, участието на народа ни в национално-освободителните борби и на поколения българи от няколко рода. Проявата се организира от област Сливен, Oбщина Сливен, Р Библиотека „Сава Доброплодни”, Регионалния исторически музей и КДК.
                 

◊ ОЩЕ ОТ ПРОГРАМАТА

В рамките на програмата за гражданите и гостите ще бъде открита новата етнографска експозиция от XIX век и началото на XX век в къщата-музей на сливенския бит, а почитателите на проучванията на тракийското наследство ще видят новите находки от „Археологическо лято 2009”, открити от екипа на експедиция „Темп” (ръководител Диана Димитрова, съпруга на археолога Г. Китов и продължителка на делото му).
                 
Поредица от дейности ще изявят стратегията на Общината, развивана години, за стимулиране на работата с младите хора и заложбите им. Те ще започнат с представителния концерт на възпитаниците от хор „Дружна песен” на маестро Методий Григоров, ще продължат с детския празник пред Общината, награждаване на участниците в конкурса за рисунка „Аз и моят град” и с младежкия дебат на тема: „Сливен – интересно място за живеене”. Словесното творчество през годините на участниците в класа по литературно творчество при читалище „Зора” (водеща – поетесата Валентина Димитрова) ще бъде представено в сборника „Ние, дечурлигата” – по идея и в памет на починалата дългогодишна ръководителка на кръжока Евгения Генова и по случай 30 години от създаването му. Наградените от Фестивала на ученическото творчество „Младежта на Сливен днес – бъдеще на Европа утре” ще получат изява на организираната за целта младежка сцена. В Сливен ще се състои и държавното първенство по спортни танци „Купа България 2009”, а в навечерието на празника – и Международният турнир по джудо „Димитровден”. Предвижда се атрактивно състезание „Най-силният мъж”, спортни състезания по тенис, джудо и футбол - по учебни заведения и в редица селища на общината.
                 
Всички инициативи в програмата са насочени към изява на творчеството в различните му проявления и жанрове: сливенските художници ще представят произведенията си на „Есенен салон 2009”, където ще бъде връчена  и наградата „Сирак Скитник”; а алпийският клуб „Планини и приключения” e подготвил своя презентация.
                 
В дните преди празника (20-22 октомври 2009 г.) ще гостуват творци по международния проект „Оралите” (ръководител от българска страна - Радост Костова, зам.-кмет на Община Сливен): Ритиан Боничи от Биргу (Малта) и флейтистите Силвио Замит и Рамона Замит Формоза. Като домакини сливенци ще бъдат представени от камерната формация на НЧ „Х. Димитър” с диригент Тодорка Бинева. На 22 октомври изпълнителските си умения ще изявят в зала „Сирак Скитник” виолистът Кристиано Контадин и Маурицио Пиантели (теорба) от Равена, Италия. Любителите на музикалното изкуство ще оценят участието в програмата по случай Димитровден на струнен квартет „София”; ще съпреживеят и концерт-спектакъла по време на тържеството за връчване наградите на община Сливен за 2009 година. Празничните илюминации и концертът на „айдълите” Магдалена Джанаварова, Теодор Койчинов и на балет „Империя” ще завършат проявите в неделя, 25 октомври 2009 година. (На Димитровден празничен концерт за сливенци ще изнесат Нина-Николина, Калин Вельов и ДАНПТ „Сливен” с ръководител Тодор Кръстев, а балет „Империа” ще представи в ДТ „Стефан Киров” танцовия спектакъл „Събуждане”.)
                 
Като събитие гражданите очакват да бъде открито „разширението” на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, осъществено с усилията на екипа на културния институт (директор Росица Петрова-Василева) и Община Сливен. На 26 октомври, Димитровден, сакралният за сливенци катедрален храм „Св. Димитър” ще прикани миряните на празнична Света литургия, след което в зала „Май” се провежда по традиция тържественото заседание на общинския съвет. По-късно в къща музей „Добри Чинтулов” ще бъде вписано в паметната лауреатска книга името на тазгодишния носител на едноименната награда.
                 
Знамето на Сливен и флагът на ЕС ще бъдат издигнати на тържествена церемония на площад „Хаджи Димитър” по случай  празника на града. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий ще отслужи водосвет за здраве и благополучие на сливенци. Пред паметника на Войводата и сливенските възрожденци организации и граждани полагат венци и цветя с преклонение пред делото им. 

                                       
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
19.10.2009 г. 00:15
Посетено:
1169
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/8668-kulturni-proyavi-za-praznika-na-sliven