Празници / фестивали

Киномания 2009 започва с Карлос Саура на 13 ноември

Новият филм на режисьора „Аз, Дон Жуан” е преклонение пред операта

Киномания 2009 започва с Карлос Саура на 13 ноември


◊ СЪБИТИЕТО

За 23-ти път Националният дворец на културата е домакин на филмовата панорама Киномания. Киномания ще се проведе от 13 ноември до 3 декември 2009. В 3-седмичната програма традиционно са включени горещи премиери, фестивални хитове, ексклузивни премиери, класически филмови шедьоври.

НОВОСТИ

За първи път в предстоящото издание на филмовата панорама ще има отделни секции с детски кинофилми, късометражно кино от цял свят и подбрани шедьоври, събрали в едно театралната и киносцена.


КЪДЕ И КАК

Всички филми от програмата на Киномания 2009 могат да се видят в НДК - Зала 1, Люмиер, Дом на киното, Одеон.

Продажбата на билети за филма, с който се открива 23-тото издание на Киномания „Аз, Дон Жуан”, както и за всички филми от програмата на панорамата започва на 30.10.2009 г. в билетния център  на НДК. Цените на билетите са 8 и 10 лева, както и специално намаление за ученици и пенсионери на цена от 6 лева.


КАРЛОС САУРА СЕ ЗАВРЪЩА

На 13 ноември в зала 1 на Националния дворец на културата се открива 23-та световна кинопанорама с българската премиера на най-новия филм на режисьора Карлос Саура  - „Аз, Дон Жуан”. Лентата е преклонение пред оперното изкуство и една от най-известните Моцартови опери – „Дон Жуан”. В центъра на разказа обаче не е Моцарт, а неговият либретист Лоренцо да Понте. Поетът е евреин, но сменя вярата си и се покръства заради женитба. Известно време е свещеник, но заради разгулния си живот властите го прогонват от Венеция. Във Виена Да Понте се запознава с придворния композитор на австрийския император Антонио Салиери. Среща се и с младия Волфганг Амадеус Моцарт. С идеята да провали Моцарт Салиери предлага новодошлия поет и развратник да стане либретист на новата опера на Моцарт. Но талантът и сантименталните лутания на Да Понте във Виена ще допринесат за успеха на Моцарт и от съвместната им работа ще се роди едно от най-смелите и прекрасни творби – операта „Дон Жуан”.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
14.10.2009 г. 15:50
Посетено:
1056
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/8630-kinomaniya-2009-zapochva-s-karlos-saura-na-13-noemvri