Празници / фестивали

Младежки джаз фест и Есенни музикални дни в Димитровград

От 15 до 27 октомври 2009

Младежки джаз фест и Есенни музикални дни в Димитровград


◊ СЪБИТИЕТО

Младежки джазов фестивал е акцент в програмата на тазгодишните, традиционни за Димитровград Есенни музикални дни.

Есенните музикални дни се провеждат от 1989 г. За първи път сега, в рамките им, е включен и младежки джаз фест с идеята в идните години да се превърне в привлекателна сцена за изява на младите таланти, студентски и ученически джаз-формации от цялата страна.


◊ ИЗ ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

В програмата за двата фестивални дни - 15 и 16 октомври, на димитровградска сцена ще се представят Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, и Центърът за музикални изкуства - София. Техните формации ще гостуват на възпитаниците на паралелките с профил „Музика” в СОУ „Васил Левски” и в Езикова гимназия „Д-р Иван Богоров”. В 17 ч. същия ден в изложбената зала „Асен Крайшников” ще бъде открита фотоизложба, посветена на джаз-музиката, която се организира със съдействието на Полския институт в България.

В 18 ч. на 15 октомври, в димитровградския театър ще се представят студентската формация на пловдивската академия, „Тодор Бакърджиев секстет” и „Боби Вълчев трио”, което в 21 ч. ще гостува с джем сешън и в Клуба на дейците на културата.

На следващия ден младежкият джез-фест продължава пак там, с прожекция на документален филм „История на джаза” в 16 ч. В 18 ч. на сцената на ДТ „Апостол Карамитев” концертите продължават с група „3 D” със солистка Ванина Георгиева и „Явор Коен фюжън квартет”, а в 21 ч. „Боби Вълчев трио” отново ще свири в КДК.

Интересно е, че формацията „Тодор Бакърджиев секстет” (Мария Бръчкова - вокал, Тодор Бакърджиев - тромпет, Кирил Зафиров - тромбон, Тото - пиано, Димитър Карамфилов - контрабас и Лазар Бенов - барабани) е сформирана специално за Dimitrovgrad Jazz Fest, разказва ръководителят на Акустично джаз-трио Димитровград Димитър Русев. Триото е в основата на фестивала и цялостната му организация, заедно с община Димитровград.

Студентската формация на пловдивската музикална академия включва петима инструменталисти: Васил Генчев (китара), Радослав Паунов (бас), Божидар Мазев (флейта), Кристиян Желев (пиано) и Страцимир Димитров (ударни), както и солистите: Августина Петкова, Елеонора Стоянова и Желязка Белчилова. Всички те са подбрани от преподавателите си Петър Салчев и Александър Леков.

„Боби Вълчев трио” е основано през 2006 г. и е в състав: Боби Вълчев (асистент на Милчо Левиев), Александър Леков (бас) и Начо Господинов (ударни). Групата е от млади, но доказали се музиканти, категоричен е ръководителят на димитровградското джаз-трио Димитър Русев. Триото и солистите му Мария Арнаудова (вокал) и Иван Тодоров (кавал) ще се представят при откриване на фотоизложбата на 15 октомври.

Есенните музикални дни на Димитровград продължават на 21 октомври, когато в 18 ч. концерт в залата на Клуба на дейците на културата ще изнесе Дуо „Спайдър”. На 23 октомври, пак там, ще гостува с популярна музика перкусионен ансамбъл „Акцент” от Плевен с ръководител Симеон Серафимов.

На 27 октомври е последната проява - концерт под наслов „Забавно-духов оркестър - Димитровград свири джаз” с диригент Доцо Вътков. Освен солистката Мария Арнаудова, с димитровградския оркестър тогава ще пее и уникалната Стефка Оникян.

. Входът за всички концерти от димитровградските Есенни музикални дни и Младежкия джаз фест е свободен.

Автор:
Община Димитровград
Публикация:
14.10.2009 г. 15:18
Етикети:
Посетено:
1102
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/8621-mladezhki-dzhaz-fest-i-esenni-muzikalni-dni-v-dimitrovgrad