Празници / фестивали

Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2009 - 2 октомври

Акценти от програмата музеите и галериите

◊ ИЗ ПРОГРАМАТА

За пета поредна година на 2 октомври Пловдив ще си подари една специална нощ, посветена на изкуството във всичките му форми. Както винаги – още от първото си издание, програмата на Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2009, е съставена от идеите на всички участници – 47 музеи, галерии, клубове и градски места. Със специално подготвена програма в Нощта тази година ще отворят врати 32 галерии и музеи. Пловдивчани и гостите на града отново ще имат възможност да се насладят на класически стойностни произведения на изкуството, но и да подразнят сетивата и въображението с предложените нови форми и изразни средства и с богатата съпътстваща програма към основните изложби.

В Етнографски музей – Пловдив ще гостуват Стаю Гарноев (Панагюрище) с авторска изложба живопис „Ангелът хранител, дяволът и музата дойка”, „Майстори на карикатурата” – Пловдив 2009, „Алкохолът и народите по света” с участие на карикатуристи от петте континента, Исторически музей – Горна Оряховица с изложба „Алкохол и амбалаж”. А от 21.00 ч. „Малко театро” (Будапеща) ще представи за пловдивската публика „Without Frontiers” (“Без граници”) – мултимедиен спектакъл с участието на Николай Иванов – композиции, тамбура, вокал, Габриела Хаджикостова (Унгария) – вокал, и Георги Ангелов – джаз музикант перкусионист. Ще забавлява и Оркестър „Тракийско настроение” с ръководител Петко Кънев.

В Център за съвременно изкуство Баня Старинна Сдружение “Изкуство днес” с подкрепата на Община Пловдив представят XV седмица на съвременното изкуство с проекта AFTEREGO - видео, фотография, инсталации, пърформанси. Куратор е Светлана Куюмджиева, а участниците - Светозара Александрова, Йелена Бокич, Ана Виленица, Станимир Генов, Лулзим Зекири, Фиторе Исуфи Коя, Продан Марков, Николета Маркович, Владимир Митрев, Иван Мудов, Албан Муя, Данило Принят, Камен Стоянов, Наташа Теофилович, Якуп Фери, Дритон Хайредини, Венелин Шурелов. От 22:00 ч. имате възможност да присъствате на представянето на Международния фестивал за късометражно кино ФИЛМИНИ: „В първо лице” – прожекция на късометражни филми, селекция: Юри Стайков (сдружение СЕДЕМ), продължителност: 1.30'.

В Къща Георгиади - Експозиция “Българско Възраждане” на Регионален исторически музей - Пловдив със съдействието на Ирландско посолство са изложени „Светлописи от Ирландия. Арански острови”. Авторската фотографска изложба на Иво Хаджимишев представя природата на Ирландия. 

Автентично африканско изкуство ще бъде представено в Къща музей Балабановата къща в Старинен Пловдив чрез изложбата на нигерийската художничка Чинзе "Нека ви покажа силата на нашата родина", както и чрез специално донесените и изложени национални дрехи - yoruba, ibo, hausa, платове и гердани от Нигерия. Съпътстващо информативно слайд-шоу за родината на авторката – Нигерия, ще може да се наблюдава през цялата Нощ.

В къща музей Атанас Кръстев – Начо Културата, Галерия Червеното пони, ще се проведе пърформанс с поезия и музика - Dirtify/WarX - menage a trois тук и сега с Ясен, Мина и Шаманчето от група "Попара", които ще медитират върху еротиката и бунта, материята и мистерията, времето и вечността и ще разбулват тайните на вселената в поезия и музика - по стихове на ЯRсен от стихосбирката "Сляп виси безкрая" и Мина от стихосбирката "Градове сме, а после пустини".

Много от галериите и музеите представят съвместни международни проекти, произведения на чуждестранни автори, както и българския поглед върху далечни и близки места. Арт галерия - музей Филипополис представя изложба живопис на Ясар Али Гюнес, професор в Художествената академия в град Измир. В Градска художествена галерия – Пловдив, „Зали за временни изложби“, можете да видите избрано от продукцията на „Ателие на Дунава“ от град Пьохларн, Австрия (родното място на Оскар Кокошка) - живопис, графика, скулптура. Община Пловдив, Регионален Етнографски музей – Пловдив, и Регионален исторически музей – Пловдив, организират на територията на експозиция “Съединение на България 1885 г.” представяне на общ европейски проект за съхраняване и възраждане на лютиерството “Eуфония 2009”, което включва демонстрация, изложба, концерт. Пак там от 22:00 ч. Интернет общество “Eastern Spirit” организира Вечер на Корея с представяне на традиционната корейска носия ханбок, танц на кисенг (корейските гейши), изработване на сувенири с късмети и благопожелания на корейски и японски език и прожекция на филм за историческа и съвременна Корея.

Галерия L’Union ще представи изложба - живопис на Светлин Русев. В Галерия Жорж Папазов за първи път след 23 години емиграция художникът Димитър Войнов се завръща в България с изложба - маслена и акрилна живопис с провокативното наименование „Умните се учат от мъдрите, а глупавите - от грешките си”, а самият автор ще бъде гост на галерията в Нощта. Друга среща с творци ”на живо, на маса”, ще ви предложи Галерия P.A.R.K., която е домакин на изложбата „Нощта на...” с авторите Атанас Парушев, Кольо Карамфилов, Стефан Божков, Красимир Карабаджаков, Красимир Добрев, Румен Жеков. Галерия Сариев представя арт проекта RESET, който се състои от пърформанс и изложба, обединени от идеята за цикличността, периодичното зануляване на стойностите и започването на процесите от начало. Авторите Симеон Стоилов, Иво Бистрички, Бора Петкова – живопис, скулптура, видео, фотография, инсталация, съвременни форми - са едни от най-активно работещите и успешни млади български творци - носители на престижни награди. Наташа Кюпова отправя предизвикателство към публиката с изложбата си в Галерия Студио 9 „Бързи картини за бавно гледане” - за хора с развинтено въображение. А в Галерия Коридор проектът на Антон ТерзиевDisconnected people” коментира по един лаконичен начин противоречивите ни взаимоотношения със съвременните средства за комуникация.

Почти всички участници са предвидили към основните си програми и съпътстващи спектакли, концерти, видео прожекции и други атрактивни срещи с изкуството. В Регионален исторически музей на пл. "Съединение" ще видите прожекция на филма „Нощ в музея - 2”, представена от “А+ Филмс”, а в Културен център Тракарт можете да гледате филма на режисьора Златина Русева "Севт - Безсмъртният: тайните на тракийския владетел". В Галерия Жорж Папазов за гостите на Нощта концерт ще изнесат перкусионисти от формация „Пендим” (Национално музикално училище „Добрин Петков”).

    
. С пълната програма можете да се запознаете на  http://www.gallery-night.info

Автор:
Галерия "Сариев"
Публикация:
30.09.2009 г. 20:16
Посетено:
1012
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/8525-nosht-na-muzeite-i-galeriite-plovdiv-2009-2-oktomvri