Празници / фестивали

"Shakespeare & Friends" – книжарница за приятели

Не само книжарница. Място за четене и споделяне, за обмен на идеи и творчество

"Shakespeare & Friends" – книжарница за приятели


◊ СЪБИТИЕТО

“Shakespeare & Friends” – книжарница за приятели

Във Варна, на ул. „Драгоман” № 28 
Работно време: 10.00-19.00 ч., без неделя

Официално откриване: на 1 октомври 2009, от 18 до 20 ч.

Откъси от произведения на Николай Хайтов
- на български и на английски - ще прочете Жени Божилова-Хайтова, почетен гост и приятел на “Shakespeare & Friends”!

Очакваме ви на ул. "Драгоман" 17!


◊ ПОВЕЧЕ ЗА
"SHAKESPEARE & FRIENDS"

Ако на 1 октомври из улиците на есенна Варна срещнете хора, облечени в духа на 16. век, които произнасят  красиви рими за живота и любовта, последвайте ги! Те са приятели на Шекспир
и ще ви покажат къде можете да намерите сродни души. На улица "Драгоман" 17 не се намира просто поредният магазин за книги, там са  “Shakespeare & Friends” - книжарница, място за четене и споделяне, културен център, притегателна точка за обмен на идеи и творчество.

Корал Тейлър от Нова Зеландия и Диана Хааг от Америка, превърнали Варна в свой дом, сбъднаха мечтата си  и споделиха любовта си към книгите. Културният опит, който имат, както и уникалния им произход, преплитането на маори и индианска история, любовта към изящната лексика и глада за четене създава приятелски кръг, който помага на двете изискани дами да осъществят мечтата си. И “Shakespeare & Friends” превръща пространството на ул. "Драгоман" в уютен дом за близо 10 000 книги на английски и руски език - нови издания, класически творби и антикварни томове подсилват бохемската атмосфера. “Shakespeare & Friends” имат сериозните намерения да превърнат книжарницата в културно средище, където да се представят любими автори и книги, творби на български поети и писатели, превеждани на чужди езици, музикални камерни концерти и изложби, и разбира се, четене, четене на различни езици.

“Shakespeare & Friends” съграждат мост между различните култури, а 1 октомври – денят на поезията и музиката е специално избран за ден на официалното откриване на  книжарницата, първа във Варна, специализирана в търговия на издания на чужди езици. “Shakespeare & Friends”… По улиците на Варна през деня актьори ще произнасят култови стихове от пиеси на Шекспир, а от 18,30 ч. на ул. "Драгоман" 17 специалният почетен гост и приятел на “Shakespeare & Friends” - Жени Божилова-Хайтова ще чете избрани извадки от творби на големия български писател Николай Хайтов.

Присъединете се към приятелите на Шекспир!

1 октомври – ден на поезията и музиката! 1 октомври - ден на “Shakespeare & Friends” - може би най-добрата книжарница на света!

Официалното откриване е на 1 октомври от 18 до 20 ч. Откъси от произведения на Николай Хайтов на български и на английски ще прочете Жени Божилова-Хайтова, почетен гост и приятел на “Shakespeare & Friends”!
Очакаме ви на ул. "Драгоман" 17!


◊ ПРИЯТЕЛИТЕ

Корал Тейлър е родена в семейство на маори в Нова Зеландия, страна с богата и самобитна култура. Животът й е бил динамично преплетен с пътувания - Южно тихоокеанските острови, Австралия, Югоизточна Азия и Европа. Живее в Лондон до 2004 г., а след визита във Варна взема решение тук да е нейният дом. Обича да чете и да търси приятели, с които да сподели любовта си към книгите. Има 4 деца и 3 внуци.

Диана Хaаг е родена в САЩ, но животът й предлага множество възможности да опознае различни места и култури, като е живяла и работила в Иран, Русия и Великобритания. След едно пътуване преди няколко години във Варна решава, че тук е нейният истински дом. Обича да чете, силно е пристрастна към руската литература, търси  приятели, с които да обсъжда  любимите си автори.

Гладът за четене и любовта към изисканите фрази и качествената литература създава приятелството между двете дами, обикнали Варна. Корал и Диана превръщат мечтата за “Shakespeare & Friends” в реалност и от обикновена книжарница те създават уютен дом за четящи и пишещи приятели на книгата.

Жени Божилова-Хайтова е дългогодишен преводач и редактор от английски език. Превела е повече от шейсет романа и няколко сборници с разкази - между тях са произведения на Джейн Остин
("Гордост и предразсъдъци"), Чарлс Дикенс (”Малката Дорит"), Шарлот Бронте ("Вийет"), "Смъртта на еднодневката" - есета от Вирджиния Улф,  "Аз, Клавдий" и "Божественият Клавдий" от Робърт Грейвз, Рей Бредбъри ("Вино от глухарчета", "Смъртта е занимание самотно") и мн.други. Била е многогодишен редактор в  издателство "Народна култура", в списание "Панорама" и сега е редактор в списание „Съвременник".
Автор:
Дора Дончева
Публикация:
29.09.2009 г. 23:08
Етикети:
Посетено:
4336
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/8516-shakespeare-friends-knizharnitsa-za-priyateli