Празници / фестивали

Дръж се земьо, Sofia Dance week те гази

Международен фест за съвременен танцов театър тръгва от 24 септември в София

Дръж се земьо, Sofia Dance week те гази
Снимката е по спектакъла "Асфалт"


◊ КАКВО СЕ СЛУЧИ

. Още в късния следобед на дъждовния 8 септември група младежи превзеха платното от "Витошка" до Аптеката, както и градинката пред Народния театър, за да потанцуват в локвите. Събитието се казваше Sofia Dance week Flash Mob.

Кратко енциклопедично уточнение за флаш моб-а: когато голяма група от хора се съберат внезапно на публично място, извършат нещо необичайно и атрактивно за кратко време, а после бързо се разотидат – ето това е флаш моб. Съществува отскоро – от 2003 г., и идва от Манхатън, Ню Йорк.

Ако още не е ясно какво точно е станало, може да се провери в малко видеокадри тук http://edno.bg/sofiadanceweek09.com/sofia-dance-week-flash-mob-2

. Тази седмица от 14 до 17 септември протече Академията по танци. Мястото беше лятната сцена в Борисовата градина, под все още зелените клони на старите дървета. Атмосферата напомняше донякъде на малките сцени между дърветата в Морската градина на Бургас, където този август бумтеше, също за втори път, "Spirit of Burgas".

Организаторите на Sofia Dance Week Academy започнаха с MTV dance с Петя Попова от Studio Dance Zone. Втората вечер беше салса с доста кубинска музика от Поко Локо и група ИРЕ (а Евгени и Лили от Танцов клуб "Паланте" пък решиха да „алтернавеят” с L.A. стил в салсата). Последваха арабските танци и тангото.


КАКВО ПРЕДСТОИ

. Асфалт
Пиер Ригал (Франция)
24 септември (четвъртък) 20:00, Национална опера и балет
 
Асфалт има и по междуселските пътища, но не му е сега времето да се заяждаме на дребно. Купчина асфалт все пак звучи вдъхновяващо върху сцената на класическо пространство като Операта. А заедно с асфалта ще се изсипят и пет хип-хоп танцьори, ще има насмешка, ирония, цинизъм, поезия... А щом ще се разказва за улицата и ърбъна с хип-хопърски цинизъм под купола, където само няколко дни по-късно идва тежката артилерия с „Турандот”, „Бохеми” и „Набуко”, може ли да кажем, че няма да сме там...


. Гол.гола
Алесандра Кристиани (Италия)
25 септември (петък) 20:00, Театър София

„гол.гола” е вторият от трилогия спектакли, обединени в проекта „Физиката на душата: Франческа Щерн Удман”.  

Отново кратко енциклопедично уточнение в стил „Кой кой е в...”: Франческа Щерн Удман, автор на революционни за 70-те години фотографии, в които използва предимно голото си тяло като модел. Самоубива се малко преди да навърши 23 години.

Алесандра Кристиани от Италия. Сама на сцената с голото си тяло. Дотук с приликите с каналите за възрастни мъже, които са останали сами на сцената на живота. В „гол.гола” тялото се е превърнало в разказ за жената от пубертета до началото на зрелостта, тялото е изследване, търсене на идентичност...

Да видим каква аудитория ще изкупи билетите – феновете на съвременния танцов театър или на голите тела? Да не стане като със спектакъла „Красиви тела” в „Сълза и смях”, чийто плакат с 6 полуголи актриси беше хит сред мъжете.


. Ерекция
Пиер Ригал/Орелиан Бори (Франция)
26 септември (събота) 20:00, Национална опера и балет

Отново провокация в заглавието. Но да не забравяме, че ерекцията не е само сексуално явление и Homo erectus не е подигравателното прозвище на някой древен наш предшественик с необикновени сексуални способности, а означава Изправен човек в превод от латински.

Един мъж на сцената ще бъде 45 минути в ерекция. Звучи скандално, но всъщност ще се разказва за изправянето, еволюцията и други поучителни неща.


. Reverb/Ductus
Кинестетик Проджект/Балет "Арабеск" (България)
27 септември (неделя) 20:00, Театър София

„Reverb (тялото в криза)” е новият проект на българите от Kinesthetic Project, които вече реализираха спектаклите си „Imago” и „Void”.

„Ductus (ръководство за езда на мъртви коне)” е историята на човек, който живее със своя вече мъртъв кон. Кон този път на сцената няма да има – нито жив, нито мъртъв, ако се доверим на трейлъра към спектакъла. Но с човека и коня на сцената ще се случват някои странни неща, някои дехуманизиращи процеси, обсесии, сближавания на тела и изобщо поговорката „ни риба, ни рак” трябва временно да се преиначи на „ни човек, ни кон”.

„Ductus” е само първата част от дългосрочен проект, насочен изцяло към соло изпълнения. Втората част (вече в процес на работа) изследва последствията от срещата на Св. Себастиан и японския писател Юкио Мишима в тялото на младия танцьор от "Арабеск" Валери Миленков.


. Gauthier Dance
Gauthier Dance (Германия)
28 септември (понеделник) 20:00, Национална опера и балет

Gauthier Dance е сборен спектакъл от седем миниатюри – „Натиск”, „Балет 101”, „Дуети по Бьорк”, „Соло”, „Въздушна китара”, „Диванът” и „Страхова невроза”.

Gauthier Dance е младата и енергична танцова компания на Театър Щутгарт, начело с танцьора, хореограф и музикант Ерик Готие. Мисия: да създава и представя спектакли, които са разбираеми и вдъхновяващи дори за публика, която преживява първия си сблъсък със съвременния танц. Може би е по-добре хората със слаби нерви и откъслечни разбирания за съвременността да гледат първо Ерик Готие, а после да се гмурнат в света на ерекциите, голите женски тела и мъртвите коне, които също подлежат на обяздване :)


. Очаквайки
Миколай Миколайчик (Полша)
29 септември (вторник) 20:00, Театър София

Очаквайки. загуба самота напускане спомен ревност липса на самоувереност поглед назад скръб неувереност ревност и пак ден очакване на нощта тъмно нощ те гледат олекна ми никой не ме вижда ревност сам съм те гледат няма никой ревност добре съм олекна ми никой не гледа

Няма как, и тук има идентичност за търсене, реконструиране, изследване.


. Соло #2 – Честоти
Брис Льору (Белгия)
30 септември 22:00 & 1 октомври 18:00, 20:00, 22:00, Национална опера и балет

Пълен мрак. 100 метронома. Един танцьор. Всички възможни движения на човешкия торс…

Спектакълът ще бъде танцуван два пъти от Брис Льору и два пъти от Красен Кръстев в две поредни вечери. В момента Кръстев е може би най-известното българско име на световната танцова сцена. Движи се между Брюксел (с трупата на Льору) и Лозана, където е неговата Compagnie Krassen Krastev.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
19.09.2009 г. 12:41
Етикети:
Посетено:
1061
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/8462-drazh-se-zemyo-sofia-dance-week-te-gazi