Празници / фестивали

5ГГС - 5 години Галерия "Сариев"

Новият стандарт за малка частна галерия

5ГГС - 5 години Галерия "Сариев"


◊ СЪБИТИЕТО

5ГГС - 5 години Галерия "Сариев"
18 септември – 2 октомври 2009


18 септември:
• Вестник 5ГГС, представяне на юбилейното издание на Галерия "Сариев"
• Търся човек, акция на Симеон Стоилов
• DJ Clipper, live set


◊ ЮБИЛЕЯТ

През септември 2009 година Галерия "Сариев", Пловдив става на 5 години. В петгодишното си съществуване Галерия "Сариев" създаде нов стандарт за малка частна галерия като заложи на по-нетрадиционното представяне на авторски концепции и галерийни проекти от стандартните чисто комерсиални галерии.

В пространството на ул. “Отец Паисий” 40 в Пловдив са реализирани 43 изложби на утвърдени и млади български творци, както и на чуждестранни автори. Галерия "Сариев" е обществено отворена и активно реализира външни проекти. Най-значимият външен проект на Галерия "Сариев" е инициирането и организирането на Нощ на музеите и галериите – Пловдив.

Като естествено продължение на артистичния и новаторски дух през 2008 година отваря artnewscafe, което се намира до самата галерия и има концепта да е място за кафе, арт-информация и живи градски случки.


◊ В ПРОГРАМАТА

Юбилеят ще бъде отбелязан с издаването на 5ГГС - специално подготвен вестник. Той събира мнения на специалисти от различни области на културата с цел да се обобщи и анализира работата на галерията, да отбележи проблемите на частните галерии и арт-сцената в България, а също така да даде информация за структурата и механизмите на световните галерии и пазара на изкуството. Във вестника има три основни интервюта с Георги Лозанов, Асен Асенов и
Светлана Куюмджиева, аналитични текстове на Светла Петкова и Десислава Димова и арт-кръстословица, подготвена от галеристите. Вестникът ще се разпространява безплатно и ще може да се намери след 18 септември в галерия "Сариев" в Пловдив и на подбрани места в страната. 

Прeдставянето на вестника ще бъде на 18 септември с парти на улицата пред Галерия "Сариев". Тогава ще бъде показана и първата арт-работа в реновираното пространство. Това e петчасовата акция на Симеон Стоилов “Търся човек”, която ще диалогизира параметрите на физичното измерение “галерия” с една съвсем деликатна и неуловима намеса, която променя напълно сетивните представи и оставя зрителя да търси пипнешком границите, опората, обекта. Симеон Стоилов работи в живопис, скулптура, видео, фотография, инсталация, съвременни форми и е един от най-активно работещите и успешни млади български автори, носител на Голямата награда на М-Тел за съвременно българско изкуство 2008.

Акцията “Търся човек” е прeлюдия към първата изложба за новия сезон на Галерия "Сариев" - "RESET" - съвместен проект на Симеон Стоилов, Бора Петкова, Иво Бистрички, който се открива в Нощта на музеите и галериите на 2 октомври.

Автор:
Веселинa Сариева, Sariev gallery
Публикация:
07.09.2009 г. 21:54
Посетено:
1126
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/8401-5ggs-5-godini-galeriya-sariev