Празници / фестивали

Празници на изкуствата "Аполония"

Созопол, 29.08-06.09.2009 г.

Празници на изкуствата "Аполония"


◊ СЪБИТИЕТО

От 28 август до 6 септември 2009 в Созопол за двадесет и пети път ще се проведат Празниците на изкуствата Аполония.

За отбелязване на този юбилей Фондация Аполония подготвя програма на изключително високо ниво. В нея са включени български музиканти, артисти, писатели и художници с международна слава, както и най-добрите драматични театри, оркестри и състави. Поканени са и талантливи изпълнители от чужбина.

Близо 70 културни събития са включени в програмата на 25-тото издание на Аполония - изложби, концерти, театрални спектакли, прожекции на филми, премиери на нови книги.

Голямата награда на Аполония е за фотографа Иво Хаджимишев.


◊ В ПРОГРАМАТА

Музика. За първи път в Созопол идва Софийската филхармония с диригент Григор Паликаров и оперна програма със солисти сопраното Цветелина Василева и баритонът Венцеслав Анастасов. Концерти ще имат пианистът Людмил Ангелов, арфистката Сузана Клинчарова и цигуларят Минчо Минчев (както винаги с учениците от своя майсторски клас на Аркутино), Още концерти - на двамата Владигерови - тромпетистът Александър и пианистът Константин, Теодосий Спасов, Иван Лечев, Цветан Недялков, "Щурците", Васил Петров, Мартин Любенов и Jazzta Prasta Orkestar. В последната вечер ще бъде чествана 60-годишнината на композитора Стефан Димитров с "Тоника" и други приятели.

Литература. Интересни нови книги ще имат премиера на традиционното място - Художествената галерия. Изненадата на фестивала е автобиографичната книга на Ицко Финци "Спомних си". Издателство "Сиела
" представя Ружа Лазарова с романа "Мавзолеят". Авторката живее в Париж от началото на 90-те години на миналия век. Предстоят премиери на: „Свещена светлина“ от Георги Тенев, „Моята твоя любов / Второ сърце. Стихове“ от Федя Филкова, „Нервът телевизия“ на Митко Новков. Представяния ще имат и книгите „Градът на амазонките. Стихотворения и поеми“ на Миглена Николчина, „Ненавистната малка Софи“ на Росица Борковски, „Бавно“ на Мирела Иванова.

Театър. Спектакълът "Изкуството да смиташ боклука под килима" на Деси Шпатова и Пазарджишкия театър открива вечерите на сцената на читалище "Отец Паисий Хилендарски". В театралната програма са включени още "Облогът на Паскал" от Хуан Майорга на Театър 199, "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев на Театър "София", "Тихи, невидими хора" от Яна Добрева на Младежкия театър, "Красотата спи" на Теди Москов и МГТ "Зад канала", "Казанова" на Диана Добрева и "Сълза и смях". Забравената пиеса на Ст. Л. Костов "Златната мина" се връща на сцената благодарение на Мариус Куркински и Хасковския театър. 
В рамките на проекта "Театър на маса" публиката на Аполония за първи път ще чуе и най-новата пиеса на Георги Господинов "Апокалипсисът идва в 6 вечерта".

Кино. Пред зрителите на фестивала ще бъдат показани филмите "Източни пиеси" на Камен Калев, "15" на творческата група "Агитпроп", "Братът на охлюва" с режисьор Иван Панев, "Jazzta-Prasta" на Андрей Слабаков
.

Изложби. Софийската галерия "Ракурси" ще представи 12 художници, рисуващи по темата "Усещане за времето". Галерията ще представи и трима автори, които са на 25 години - на колкото е и "Аполония". Гостите на Созопол ще могат да видят и студентите на проф. Греди Асса
в специалност "Мода", които ще дефилират по улиците със свои модели.


• Подробната програма на Аполония можете да видите на http://apollonia.bg/bg/programme

Автор:
Публикация:
30.07.2009 г. 23:39
Посетено:
1390
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/8293-praznitsi-na-izkustvata-apoloniya