Празници / фестивали

Юбилеен фолклорен празник на Петропавловския манастир

За десети път събор на народното творчество високо над Лясковец

◊ СЪБИТИЕТО

Десетият юбилеен Национален петропавловски събор на народното творчество се открива тази събота, 11 юли 2009, в 11.30 ч., и ще продължи през целия уикенд на откритата сцена при "Свети апостоли Петър и Павел" над Лясковец.

Датите не са избрани случайно - Петровден, както е известен във фолклорната традиция денят на двамата светци, се пада на 12 юли по стар стил.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИКА

Съборът се провежда на всеки две години. Инициативата е на Община Велико Търново, в организацията на събитието участват и общините на Горна Оряховица и Лясковец, като градоначалниците на селищата от Триградието откриват събитието на ротационен принцип. Тази година фолклорния празник ще открие инж. Йордан Михтиев, кмет на Горна Оряховица.

Около 3000 изпълнители от цялата страна идват на събора, най-възрастни участници са 82-годишните Герга Вълканова от с. Горски горен Тръмбеш и Мара Овчарова от шуменското село Никола Козлево, а най-малък - петгодишният Павел Петков от с. Янково, общ. Смядово.

Гости на събора са фолклористите доц. Светла Калудова - преподавател в Музикалната академия в Пловдив, и Крум Георгиев - етномузиколог, председател на Общество за фолклор в България, традиционен участник в събора още от първото му издание през 1993 г.

Програма "Хоризонт" на БНР ще отразява събитието чрез предаването на Цвети Радева "Имат ли песните спиране" на 11 юни от 14 до 16 ч.

Ако времето е лошо, съборът ще се проведе в лясковското читалище "Напредък 1870", съобщават организаторите.


. За манастира "Свети апостоли Петър и Павел"
прочетете на http://balgari.bg/zabelezhitelnosti/248-petropavlovski-manastir.
Автор:
Светла Иванова
Публикация:
07.07.2009 г. 13:53
Посетено:
1521
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/8213-yubileen-folkloren-praznik-na-petropavlovskiya-manastir