Празници / фестивали

Театрален форум сбира млади европейци в Горна Оряховица

Гости от шест страни ще обменят сценични идеи

◊ СЪБИТИЕТО

В края на седмицата в Горна Оряховица пристигат младежки театрални групи от Италия, Естония, Латвия, Чехия, Румъния и Полша.

Непрофесионалните театрали са в градчето за Празниците на младежките театрални аматьорски състави, които ще се проведат от 3 до 7 юли.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Инициативата е по проект "Актьори на европейската сцена", разработен от МТ "Алтернатива 90" при НЧ "Напредък 1869" в Горна Оряховица. "Основната идея на проекта е да проучим, развием и обменим различни методи за това как изкуството прави знанията ни достъпни за по-широк кръг от хора и по-специално за младежите, като по този начин дефинира Европейската общност", пояснява художественият ръководител на Театър "Алтернатива 90" Симеон Христов.

Обменът на сценични прийоми цели да покаже как може театърът да служи за привличане вниманието на младите хора към европейските ценности. Участниците в иновативния форум ще се включат в обучение по театрални техники. Ще има театрални работилници, в които пред очите на публиката и с нейно участие ще бъдат илюстрирани, типични за всяка държава-гост, сценични похвати.

Програмата предвижда да бъде създадена обща постановка на тема "Изкуството - фактор ли е за обединяване на европейското общество".

Поканени са и състави от 12 български града.

Автор:
Светла Иванова
Публикация:
01.07.2009 г. 13:59
Посетено:
970
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/8196-teatralen-forum-sbira-mladi-evropeytsi-v-gorna-oryahovitsa