Празници / фестивали

Първи международен фестивал за маримба и ударни инструменти

Майсторски клас под ръководството на световноизвестния проф. Богдан Бакану

Първи международен фестивал за маримба и ударни инструменти
На снимката: Елена Дорошенко и Евелин Генова с новата маримба "Адамс" в кабинета по ударни инструменти в НУИ "Панайот Пипков"


◊ СЪБИТИЕТО

Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” – Плевен, с подкрепата на Министерство на културата, Областна администрация Плевен и Община Плевен, организира провеждането на Първия международен фестивал за маримба и ударни инструменти в България, в периода 5–12 юли 2009 г.

В рамките на фестивала ще има майсторски клас под ръководството на световноизвестния проф. Богдан Бакану – забележителен изпълнител на маримба и преподавател в университета „Антон Брукнер” в Линц (Австрия), и неговите асистенти Василена Серафимова, Владимир Петров и Емико Учияма. Занятията с участниците ще се провеждат в зала “Катя Попова”, зала “Плевен”, зала “Божко Шойков” и зала “Гена Димитрова”. Така младите български перкусионисти ще имат невероятния шанс да работят с проф. Бакану, да свирят заедно с него, да осъществят контакти със свои колеги от различни школи.

С посредничеството на проф. Бакану холандската фирма “Adams”  предоставя безвъзмездно четири маримби за провеждането на фестивала.


◊ ПРОГРАМА

В рамките на Първия международен фестивал за маримба и ударни инструменти ще има концерти за:

- откриване на фестивала – 6 юли от 19.00 ч. с участието на перкусионен ансамбъл “Акцент” в зала “Катя Попова”;

- на 10 юли от 19.00 ч. в ХГ “Дарение Светлин Русев” – Василена Серафимова – маримба и Дора Делийска – пиано;

- 11 юли от 19.00 ч. – концерт на Плевенската филхармония с диригент Георги Патриков и солисти: Богдан Бакану, Емико Учияма, Владимир Петров, Кристоф  Зитцен и Василена Серафимова в зала “Емил Димитров” на читалище “Съгласие”;

- 12 юли от 11.00 ч. – закриване на фестивала с концерт на участниците в майсторския клас в зала “Емил Димитров”.
Автор: Августина Серафимова
30.06.2009 г. 16:03
Посетено: 3936
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/8195-parvi-mezhdunaroden-festival-za-marimba-i-udarni-instrumenti