Празници / фестивали

"Тракийска лира" събира талантите на България

20 и 21 юни 2009 г., Стара Загора

◊ СЪБИТИЕТО

Тринадесетото възстановено издание на конкурса за млади изпълнители на популярна песен „Тракийска лира” отново ще събере в града на липите гласовити изпълнители от цялата страна.

На 20 и 21 юни залата на Драматичния театър ще огласят повече от 150 деца и младежи на възраст между 6 и 30 години.

• Основен организатор на проявата е НЧ ”Родина” - Стара Загора и Община Стара Загора.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИКА

Надпреварата ще стартира в 11.30 часа в събота. Участниците ще се явяват пред 5-членното жури, председателствано по традиция от Кирил Ампов, в три категории – индивидуални изпълнители, дуети и вокални групи.

Индивидуалните изпълнители ще бъдат разпределени в четири възрастови групи – от 6 до 10 години, от 11 до 14 години, от 15 до 18 години и от 19 до 30 години. Дуетите и вокалните групи ще се надпяват в две възрастови групи – до и над 14 години.

В журито от именити специалисти са включени преподавателката в НБУ Стефка Оникян, преподавателката в НУМСИ „Хр. Морфова” Надя Тончева, известният музикант Кирил Тодоров и диригентът Емил Минев. На тях е поверена отговорната задача да отсеят най-достойните млади изпълнители, които ще си тръгнат от Стара Загора с призовете от един от най-престижните родни конкурси. Голямата награда обаче, статуетката на Филип Папазов-Фико „Тракийска лира” и парична премия от 1000 лева, е само една и нея ще отнесе в родния си град най-добре представилия се певец или певица.

Най-многобройни са изпълнителите от Пловдив, има желаещи за изява и от София, Бургас, Силистра, Добрич, Плевен, Ловеч, Горна Оряховица, Велико Търново и др. Честта и славата на града-домакин ще защитават млади дарования от Музикалното училище, ДВС „Усмивки” и „Розов свят”.

„Тракийска лира” е сред най-популярните родни конкурси, успял да се докаже във времето като сцена, от която към своя звезден път са поели десетки изпълнители. Част от тях са вече утвърдени имена като Маргарита Хранова, Мими Иванова, рокпевицата Милена, Есил Дюран и др.

Други тепърва набират скорост по нелекия и отговорен път, който са избрали. Носител на приза „Тракийска лира” за 2004 година бе участникът в „Мюзик Айдъл 1” Пламен Пътов, година по-късно статуетката гордо вдигна над главата си Шанел Еркин от „Мюзик Айдъл 2”. Сред най-постоянните участници в няколко поредни издания на конкурса бе третият Музикален Идол на България – Магдалена Джанаварова, която всяка година отнасяше по някоя награда в родното Велико Търново.

Старозагорците Светлозар Христов и Теодор Койчинов също са направили първите си стъпки към своята популярност от конкурса „Тракийска лира”. Пак оттук направи своята сериозна заявка за все по-значимо присъствие в музикалния живот на страната и в чужбина 21-годишна пловдивчанка Весела Бонева. Известната повече като VESSY чаровна брюнетка наскоро подписа договор с италианската компания Lasteri Music Group и в момента усилено работи над първия си самостоятелен албум.

Подробности за конкурса и програмата на участниците може да видите на сайта http://lira.hit.bg
Автор:
Анелия Овчарова, Отдел "Култура и вероизповедания"
Публикация:
17.06.2009 г. 18:23
Етикети:
Посетено:
1510
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/8130-trakiyska-lira-sabira-talantite-na-balgariya