Празници / фестивали

Концерт "Различни, но заедно" в Стара Загора

Танци и песни на различни етноси

Концерт "Различни, но заедно" в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

Днес, 27 май 2009, от 18.30 ч. в Синдикален Дом на културата в Стара Загора започва концертната програма „Различни, но заедно” на Клуб на етносите в града и Община Стара Загора.

Програмата е с танци и песни и на езика на всеки един от 8-те етноса в първия и единствен у нас по рода си клуб, който получи регистрацията си като сдружение с нестопанска цел през месец януари тази година. Своето присъствие са потвърдили до този момент консулите на Армения, Турция, Гърция и Русия, като са поканени и консули на други държави, свързани с представените в Клуба етнически общности.


◊ ПОВЕЧЕ

Само Вокална група „Аревик” (в превод "Слънчице" от арменски език) от Стара Загора ще са децата-участници в програмата. Другите изпълнители са професионални и непрофесионални изпълнители от Кърджали, Пловдив, Стара Загора, НУМСИ ”Христина Морфова” и др.

Общо над 500 души са обединени в уникалния за страната Клуб на етносите в Стара Загора. Най-многобройни – около 120 души – са представителите на гръцкия етнос, които членуват и в свой клуб „Ригас Фереос”, малко над 100 души има записани в Руския клуб и Турския клуб, а в Дружество „Шалом” са 85 членове – споделиха днес на специална пресконференция членовете на Клуб на етносите.

Клубът е създаден като неформална инициатива през 2004 г. в гр. Стара Загора и затвърден с Меморандум от 2005 г. като плод на обединените усилия на организациите на етническите общности в града. От тази година е регистриран и формално като СНЦ и обединява физически лица от различен етнически произход - арменци, българи, гърци, евреи, поляци, роми, руснаци, турци. „От създаването си досега работим много успешно в тясно сътрудничество с Община Стара Загора, която финансира много наши мероприятия, включително и концерта на 27 май” – каза председателят на Клуб на етносите в Стара Загора Бейсим Ахмед.
Автор:
Уляна Кьосева, Община Стара Загора
Публикация:
27.05.2009 г. 11:09
Посетено:
1186
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/7988-kontsert-razlichni-no-zaedno-v-stara-zagora