Празници / фестивали

Тринадесети международен фолклорен фестивал в Сливен

Приятелство без граници

◊ СЪБИТИЕТО

Градът на стоте войводи се превърна в озарена от детските усмивки сцена за млади изпълнители от 11 страни, пристигнали за пореден  път тук на Международния фолклорен фестивал (21 май – 26 май 2009 година). От 2007 година Фестивалът е колективен член на Международния танцов съвет (СИД) към ЮНЕСКО, няма конкурсен характер и обхваща подрастващи с възрастова граница от 8 до 14 години, представили страната си с програма, съобразно утвърден статут (блок-програма до 10 минути, основна - над 30 минути и фрагменти за дефилиране).

Тази година танцьори от Албания, Армения, Босна и Херцеговина (без състава на Грузия, недошъл заради събитията там), от Литва, Македония, Румъния, Русия, Словакия, Сърбия, Украйна и Унгария ще съпричастят  в майските дни Сливен и гостите му към благородната кауза на „творчеството и духовното израстване” и пътя  към „приятелството без граници”, каквото е мотото на културната проява. Тя е включена в националния културен календар и се провежда под патронажа на  кмета на Сливен Йордан Лечков и министъра на културата Стефан Данаилов.
           

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

Преминавайки по централната улица на града под звуците на гайдарския оркестър на Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел, най-пъстрото дефиле от разноцветни костюми се отправи към площад „Хаджи Димитър” за официалната церемония по откриването. Пред издигнатите знамена на България, ЕС и на фестивала, прозвуча националният химн, изпълнен от ученичката от ПМГ „Добри Чинтулов” Деница Стоянова (хорист в детски хор „Дружна песен” при Общинския детски комплекс с диригент маестро Методий Григоров). Водещи бяха актьорите Ирмена Чичикова и Августин Демерджиев (с превод и представяне на английски език от ученичката в ГПЗЕ „Захарий Стоянов”,  Диляна Германова).
           
С вълнуващо слово към присъстващите се обърна г-жа Радост Костова – зам.-кмет по наука, образование и социални дейности в община Сливен и председател на организационния комитет. Тук присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Република Унгария Юдит Ланг, областният управител на област Сливен, г-жа Христина Чолакова, Десислава Танева – председател на общинския съвет, представители на общинската и областната администрации, ученици, много граждани. Участниците получиха поздравително писмо от зам.-министъра на културата Надежда Захариева, както и от посланика на Република Македония в РБ, пожелал успехи на детския фолклорен състав „Орце Николов” от Скопие, Македония. Тази година символичен домакин на проявата бе Първо СОУ „Хаджи Мина Пашов” в Сливен, участвало в концерта по откриването с фолклорния си ансамбъл „Веселие”, състава към Културно-просветното дружество на каракачаните в сливенския квартал  Речица и танцовите формации на гостите. Той приключи с фойерверки и пиротехнически ефекти.
           
На среща с ръководители на администрацията (зам-кметовете Недка Енергиева и Радост Костова) представителните групи на гостите показаха традициите, миналото и културното настояще на своите страни и получиха за спомен сувенири от община Сливен. Децата се запознаха със забележителностите на града под Сините скали – гнездо „на хайдутството, синоним на национална непримиримост към тиранията и робството, родно място на видни българи, свързали имената си с развитието на българската и европейската наука и култура, просветното дело и стопанско въздигане, люлка на древна култура по тези земи и на уникалното златно тракийско съкровище”. В селищата на община Сливен съставите от Русия, Босна и Херцеговина, Румъния, Словакия, Литва и Украйна изнесоха свои самостоятелни концертни програми, а формациите от останалите страни радваха сливенци с хармонията и ритмите на танцувалното си изкуство на откритата сцена на площад „Хаджи Димитър”.
           
Програмата на фестивала включва и предаване на опит и образователни форми за художествените ръководители на групи, хореографи, музейни специалисти и други, събрани на работен форум в зала „Май” по проблемите на фолклора и народния танц. Практиката по усвояване изкуството му бе осъществена в уникалното „училище по танци” - с домакини формации в местни училища, където се проведе взаимното усвояване на танцувалните ритми от децата. Гостите ще участват в празничния концерт (подготвен от Симфоничен оркестър – Сливен и солистите Цветелина Малджанска, сопран, и Петър Данаилов, баритон) в навечерието на празника на писмеността и културата и в церемонията по връчване на наградата на името на видната учителка Аргира Жечкова. На 24 май - Ден на славянската писменост и култура и на печата, домакини и гости ще се включат в празничното шествие на сливенските училища до пл. „Хаджи Димитър”, където ще се състои празничният ритуал за „най-българския празник”, ще бъде представен концертът „Поздрав от приятели” с люшналото се „най-дълго празнично хоро”. В дискотека „Жега” на Сливенските минерални бани ще се осъществи проектът „Фолклорен хепънинг” – съвместна изява на Държавния куклен театър в града и община Сливен. На площада, във вечерните часове мюзик-айдълите Нора и Тома ще имат своя концерт в рамките на младежка програма. Фестивалът ще завърши с тържествен гала-концерт на танцовите формации на 25 май 2009 година в Драматичен театър „Стефан Киров”, Сливен.
           
Продължение на идеята за мостовете на приятелството, каузата на славянството и изкуството на словото без граници, ще бъде срещата на сливенската общественост с гостуващи творци от славянските страни (Полша, Русия, Украйна) в рамките на провеждащия се в България Фестивал „Славянска прегръдка”. Основен организатор, наред с други творчески институти от страната, е Славянска литературна академия, с председател поетесата Елка Няголова, главен редактор на литературно списание „Знаци”.                                    

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
23.05.2009 г. 12:37
Посетено:
1327
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/7960-trinadeseti-mezhdunaroden-folkloren-festival-v-sliven