Празници / фестивали

Нощ на музеите и галериите 2009 в СГХГ

16 май 2009, събота

◊ СЪБИТИЕТО

16 май 2009, събота - Нощ на музеите и галериите

Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1, София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)

Изложби

Недко Солаков
Куратори: Мария Василева и Яра Бубнова, 7 май - 5 юни, І и ІІ зала

Това е първата голяма изложба на Недко Солаков в България след 1988 г. и първото му ретроспективно представяне. Един от най-интересните „разказвачи на истории” в съвременното изкуство ще „разкаже” специално за българската публика собствената си творческа биография.

Изкушението ЧАЛГА
Куратори: Светлана Куюмджиева, Весела Ножарова
Хронология и документация: Венцислав Димов, 30 април – 30 май, ІІІ зала.

Кураторите на този проект си позволяват да свалят тежката преграда между “чалга” и “култура” и да потърсят реакциите на съвременните български художници към тази толкова активна среда.

Съпътстващи събития:

. Концерт на оркестър „Карандила”, начало 19.00 часа.

. Концерт на „Силвър Бойс”, начало 21.00 часа

Силвестър Матеев основава през 2005 година "Силвър Бойс". В групата участват млади и талантливи музиканти - ученици на НМУ "Л. Пипков" и НМА "П. Владигеров". През годините в групата са участвали музикантите Димитър Колев, Атанас Маринов, Емануил Борисов, Георги Величков и др. "Силвър Бойс" са музиканти, които се стремят да смесват традиционната българска музика със стилно джаз, фънк и рок звучене.


Галерия „Васка Емануилова, филиал на СГХГ
София, бул. „Янко Сакъзов” 15

Бизнес-ът идва
Георги Георгиев-Jorrras

Проектът на Георги Георгиев–Jorrras е представен в рамките на програма “Скулптура” на галерия “Васка Емануилова”. Показаните в неговите рамки обекти са продължение на серията “Shoot Yourself”. “Бизнес-ът идва” е проект за навлизането на капитала и въплътените форми на неговата власт.

Съпътстващи събития:

. Концерт на група „Джезве”, начало 19.00 часа

. xfilm festival # 3 Кино без образ, начало 20.45

На 16 май инициативата на xfilmfestival и галерия “Васка Емануилова” за разговори-лекции за експериментално кино продължава с темата “Кино без образ”. Във фокус този път е филмът “Синьо” на Дерек Джарман, който е друг радикален манифест на правене на кино, в което образът е изтрит и в продължение на 65 минути зрителите са оставени на собственото си въображение пред син екран и гласове зад кадър. Спецификата на езика на филма и неговата концептуална рамка ще бъде представена от Станимир Панайотов, който е и преводач на субтитрите на филма на български език.
Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
14.05.2009 г. 14:07
Посетено:
1554
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/7882-nosht-na-muzeite-i-galeriite-2009-v-sghg