Празници / фестивали

Фестивал на оперното и балетно изкуство в Стара Загора

14 май - 30 юни 2009 г.

◊ СЪБИТИЕТО

42-то издание на Фестивал на оперното и балетно изкуство - Стара Загора 2009 се открива на 14 май и ще завърши на 30 юни.

Културният форум се провежда под почетния патронаж на Министъра на културатa на Република България – проф. Стефан Данаилов и проф. Светлин Танчев – Кмет на Община Стара Загора. Фестивалът е член на Българската асоциация на фестивалите (АБФ) и на Европейската асоциация на фестивалите (ЕАФ).

• Организатори на Фестивала са: Министерство на културата, Община Стара Загора, Държавна опера Стара Загора.

Програмата на Фестивала бе огласена днес на пресконференция в Община Стара Загора, която води заместник-кметът по хуманитарни дейности Мария Динева. „Общината и тази година е най-големият спонсор за провеждането на този уникален културен форум – най-голям по рода си у нас и единствен в Европа” – каза директорът на Държавна опера Стара Загора Веселин Стойков.

Фестивалът се открива с премиерата на „Трубадур” и се закрива с последната постановка от премиерния спектакъл „Дон Жуан” – и двете постановки на Държавна опера - Стара Загора.



◊ ОЩЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

През 1967 г. по инициатива на обществеността, градската управа и ръководството на Старозагорската опера се провежда първият музикален фестивал “Декемврийски музикални дни“. С откриването на новата оперна сграда през 1971 г. музикалният фестивал се превръща във Фестивал на оперното и балетното изкуство. Оттогава той си остава единственият специализиран музикален фестивал с водещо място в културния живот на страната.

„През 2010 година, непосредствено след откриването на възстановената сграда на Операта, отново да бъдем домакини на поредния национален преглед на оперните театри в България. Досега Стара Загора е била домакин на 4 такива прегледа” – каза днес директорът на ФОБИ Тенко Калайджиев.               

„Дон Жуан” от Моцарт е премиерата тази година, която ще бъде поставена на възстановения римски форум на Августа Траяна от ІІ-ІV век. Този театър под небето, в какъвто е превърнат форумът, предоставя великолепни възможности за различни сценични прояви, в това число и за мащабни оперни и балетни постановки на открито.  Досега са осъществени сценични реализации на оперите: “Ернани“, “Набуко“, “Атила“, “Кармен“, “Хубавата Елена”, ”Аида“, “Норма“ и сценичната кантата “Кармина Бурана“.
               

Автор:
Уляна Кьосева
Публикация:
08.05.2009 г. 15:40
Етикети:
Посетено:
877
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/7841-festival-na-opernoto-i-baletno-izkustvo-v-stara-zagora