Празници / фестивали

XI Национален фестивал на детската книга в Сливен

7-9 май 2009 г.

◊ СЪБИТИЕТО

Под звуците на фестивалния марш (текст Петя Александрова, музика Хайгашот Агасян) в ДТ „Стефан Киров” в града под Сините скали бе открит за единадесети път Националният фестивал на книгата за деца (7-9 май 2009).

Той се провежда под патронажа на г-жа Зорка Първанова и по инициатива на Р Библиотека „Сава Доброплодни” с директор Росица Петрова-Василева, а съорганизатори са Министерството на културата, община Сливен, областната администрация, Ротари клуб в града и Сдружение „Национален фестивал на детската книга”. Сред спонсорите личат имената на фирми и на водещи къщи в детското книгоиздаване, сред които на ИК „Егмонт България"
, ИК „Фют”, ИК „Дамян Яков”, ИК „Летера”, ИК „Хермес”, ИК „Пан”, ИК „Жанет-45”, „Жажда” от Сливен и др.

Приветствено слово към присъстващите отправи председателката на Общинския съвет Десислава Танева. Пред изпълнилите фоайето на театъра деца, писатели, ръководители на общината и областта, библиотечни работници и гости празнична програма представиха актьорът Теодор Елмазов, Клуб „Ритъм”, младежкият състав на оркестър „Карандила” и вокално-танцови формации от града-домакин.


◊ ОТ ПРОГРАМАТА

Програмата на  фестивала започна с провеждането на Национален пленер за детска рисунка на тема „Спомен за карнавала на приказките”, в който се включиха над 300 млади художници от цялата страна (7-14 години). В камерната зала на Драматичния театър се състоя „уъркшоп по четене” – съвместен проект с фондация „Аида”, Верона (Италия), работеща в сферата на модерния детски театър, визуалните изкуства, компютърните графики и следваща традициите на Комедия дел арте и театралните езици на XX век. Пред участващите над 30 библиотечни специалисти и педагози, включени в обучението, се представят нови форми, стимулиращи отношението и интереса към книгите и четенето, разказвателните и импровизаторски способности. Присъстващите усвояваха работа по  основни модули (гласът и неговото съзнателно използване, разказване, носещ ритъм, импровизацията, откритият предмет, изразителност и маска, вълшебен предмет) и гледаха представление на гостуващите италиански актьори.

Запомнящи се срещи имаха децата и учащите се от сливенски учебни заведения с писателите Катя Воденичарова
, Георги Константинов, Мая Дългъчева, П. Александрова, Сава Пеев и Вели Чаушев, на чиято книга „Сламчови работи” се състоя премиера в Сливен.

Първият фестивален ден завърши с церемония по награждаване на участниците в Националния  литературен конкурс на тема: „Ако имах вълшебна пръчица щях...” и в пленера за детска рисунка. Във фоайето на театъра бе експонирана изложба с отличените творби. Свои плакати на тема „Пипи дългото чорапче” представиха в зала „Сирак Скитник" студентите от художествените академии в гр. Белград (Сърбия), гр. Сараево (Босна и Херцеговина), гр. Цетине (Черна гора) - по проект на фестивала „Везаний мост” – Тузла (Босна и Херцеговина). Изложбата е посветена на Астрид Линдгрен
и нейната известна героиня.

Фестивалната програма продължава на 8 и 9 май т.г. Ще бъде присъдена и наградата „Константин Константинов” за 2009 година в няколко категории: за цялостен принос, автор, илюстрация и издателство.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
07.05.2009 г. 23:54
Посетено:
1165
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/7835-xi-natsionalen-festival-na-detskata-kniga-v-sliven