Празници / фестивали

July Jazz Smolyan гостува в artnewscafe

30 април и 16 май 2009 г.

July Jazz Smolyan гостува в artnewscafe


◊ СЪБИТИЕТО

През април и май в две поредни срещи в artnewscafe ще бъде представен Международният Етно-Джаз фестивал – “July Jazz Smolyan”. Първата среща на 30 април ще запознае с фестивала и досегашните му издания, а тази на 16 май ще представи програмата за 2009 година. Специален гост на срещите ще бъде директорът на фестивала Пепа Велева и продуцентът Оги Попов. Представянията ще са съпроводени от музикални гигове, видео кадри от предишните издания и аудио записи на предстоящото тази година. 

• 30 април, 19:00 часа
Видео кадри и разкази за изданията досега. Живо изпълнение на тромпет от д-р Горялов и саксофон от Димитър Льолев.

• 16 май, 16:00 часа
Гост-музикантите през лято 2009 – теми, концерти, дискусии и демонстрации от големите имена на световната музикална сцена. Ще слушаме записи на техни изпълнения, ще “загряваме” за всичко, което това лято ще преживеем в Смолян.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Международният Етно-Джаз фестивал – “July Jazz Smolyan” се провежда от 2006 година с идеята в сърцето на Родопите, в един празник на изкуствата, да се срещнат артисти от различни националности. Гости на фестивала са били: Йълдъз Ибрахимова, Милчо Левиев, Стоян Янкулов и Елица Тодорова, Mamadou Diabate, Louis Sanou и Karim Sanou (Burkina Faso), група "Булгара", Хилда Казасян, Живко Петров, Христо Йоцов, Атеш тайфа, Municipale Balkanica (Italy), Huan и Miguel Martinez (Dutch), Николай Иванов в българо-индийски проект с братята Rakesh и Rupesh Kumar (India), Kackar Illusion (Turkey), Georgius Kontrafouris (Greece), Unit Five (Italy), Karl Seglem и Harald Skullerud (Norway), Brenda Frans и Rob Elfrink (Dutch), Петър Салчев с Kostas Maginas (Greece) и мн.други.

Освен eтно и джаз музика July Jazz включва уъркшопове, семинари, спектакли и представяния на книги, детски творчески лагери, беседи, срещи с артистите.

В рамките на фестивалната програма за 2009 година са включени концерти с уърлд, джаз музиканти от Индонезия, Албания, Холандия, САЩ, Германия, Индия, България, Сенегал, Франция и др, които ще се проведат на три сцени, в това число и на акустична сцена на 2188 м – връх Карлък/Перелик. Някои от имената на тазгодишното издание са: големият американски барабанист Ralph Peterson, нежният глас на Албания Elina Duni в комплект с триото си от Швейцария – невероятна подборка от Балканите, Франция и Скандинавските страни, магнетичните A Fula’s Call - Сенегал/Франция/Германия/Иран, провокативните Warshaw Village Band от Полша, харизматичната Boi Akih (Monica Akihari - Молукан/Холандия) с гост Sandip Batasaray от Индия, Margriet Sjoerdsma quartet (Холандия/България) и др.


Автор:
artnewscafe
Публикация:
29.04.2009 г. 15:59
Етикети:
Посетено:
1534
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/7791-july-jazz-smolyan-gostuva-v-artnewscafe