Празници / фестивали

Събор на мъжките камерни хорове и групи в Стара Загора

Изпълнения на 6 състава от страната

Събор на мъжките камерни хорове и групи в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

Първи Събор на мъжките камерни хорове и групи ще събере в Стара Загора на 2 май 2009 г. 70 участника от 6 състава от страната.

. Организатори на проявата са Община Стара Загора, Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Българският хоров съюз и НЧ ”Николай Лилиев”.


◊ ПОВЕЧЕ

„Целта на събора е да провокираме мнението на обществеността и на специалистите към тенденцията на тотално изчезване на мъжките хорове в България” – каза Крум Георгиев, председател на НЧ ”Николай Лилиев”. От националната сцена изчезнаха такива състави като пловдивските Хор на момчетата и Хор „Филипополис”, хор „Гусла” и много други.

За следващата година организаторите смятат да издирят и поканят за участие мъжки хорове към домовете на културата на армията, както и мъжки хорове или групи от училищата в страната.



◊ В ПРОГРАМАТА

Със своя 20-минутна програма на сцената на Драматичен театър „Гео Милев” в Стара Загора на 2 май ще се изявят мъжките камерни хорове от читалищата в гр. Сопот и Тетевен, Ортодоксален хор от гр. София с диригент Георги Дичев, хор от с. Леденик - Великотърновско, хор от гр. Велико Търново. В рамките на събора ще се изяви и Хор „Митрополит Методий Кусев” от Стара Загора, който тази година отбелязва 20 години от създаването си.

В програмата си хоровите формации и групи са включили ортодоксални, патриотични, възрожденски песни.

Програмата започва на 2 май в 10.30 ч. в залата на ДТ ”Гео Милев”.



Заповядайте!
Автор:
Уляна Кьосева
Публикация:
28.04.2009 г. 11:34
Етикети:
Посетено:
757
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/7779-sabor-na-mazhkite-kamerni-horove-i-grupi-v-stara-zagora