Празници / фестивали

Четвърти Маратон на четенето в Стара Загора

По случай 23 април - Международен ден на книгата и авторското право

◊ СЪБИТИЕТО

Четвъртият по ред 24-часов Маратон на четенето стартира утре, 23.04.2009 г., в 7,30 ч., в Библиотека „Родина” в Стара Загора. Маратонът е част от Националната програма „Четяща България”.

Инициативата е посветена на 23 април - Международен ден на книгата и авторското право. Кампанията в Стара Загора се осъществява с подкрепата на общинската администрация и е под патронажа на кмета на община Стара Загора проф. Светлин Танчев.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИНИЦИАТИВАТА

Проявата е инициирана и организирана от Библиотека "Родина" и подкрепена от Община Стара Загора, Сдружение на българските писатели - клон Стара Загора, Младежка театрална студия "Сцена 99" при читалище "Родина", училища и читалища от старозагорската община, книжарница "Хеликон", Драматичен театър "Гео Милев", книжарница „Сиела”, Държавен куклен театър, Регионален исторически музей, етническите общности в града, Рокерски клуб "Волни ездачи" и много, много други. Медийни партньори са ТВ Стара Загора, Радио Стара Загора, в. "Национална бизнес поща".

На всеки час щафетата ще се предава между сцените - домакини на събитията – библиотеки, училища, детски градини, домове, клубове, институти, организации, бизнес офиси, издателства, редакции и книжарници - до 7.30 часа на 24 април.


◊ ПРОГРАМАТА

Маратонът стартира в 7.30 и в две старозагорски училища. До 19.00 ч. в СОУ „Максим Горки” ще се чете през целия ден по 15 мин. от всеки час – философски трактати, откъси от любими произведения в оригинал - на роден език, на руски, испански, френски, английски и немски. В 7.30 ч. в СОУ „В. Левски” започва „Ще ти прочета от любимата си книжка” – ще четат 2 „а” и „г” класове.

В 10.00 ч. в ЦДГ „Кипарис” дамите в пенсионна възраст от Дамски клуб „Гергана” ще четат на децата „От приказка в приказка с баба”. В маратона участват и децата и няколко селски училища – в Бъдеще, Горно Ботево, читалища от селата Християново, Хрищени, Калояновец и др.

От 09.00 до 19.00 ч. на открито ще се чете пред книжарница „Хеликон” – организаторите канят на Хепънинг с книга, с участието на авторите Петя Александрова (от 11.00 ч.) и Мая Дългъчева (от 16.00 ч.).

Последното четене в маратона е от 23.00 (23 април) до 07.30 (24 април) в залата на Младежка театрална студия Сцена 99, ул. "Св. Княз Борис" І № 94, ІІ етаж – Нощен маратон на четенето.

Резултатите от Маратона в община Стара Загора ще бъдат илюстрирани в Четвъртата фотоизложба „Четяща Стара Загора”, на чието откриване в навечерието на 24 май ще се връчат и сертификати за участие в местната кампания.


◊ АНОНС

В чест на 23 април - Международен ден на книгата и на авторското право и на 24 май – Ден на славянската писменост и българската просвета и култура, Библиотека „Родина" и медийните й партньори обявяват кампания „Дари книга на библиотеката – училищната, читалищната, регионалната”, със срок 23 април – 31 май 2009 г.
Автор:
Уляна Кьосева
Публикация:
22.04.2009 г. 18:49
Посетено:
868
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/7738-chetvarti-maraton-na-cheteneto-v-stara-zagora