Празници / фестивали

Връчване на награди и четения в "Хеликон"

По случай Световния ден на книгата и авторското право

◊ СЪБИТИЕТО

На 23 април тази година "Хеликон" отново ще отпразнува Световния ден на книгата и авторското право със серия от четения и специални събития.

• В книжарница “Хеликон-Витоша” на бул. "Патриарх Евтимий" 68 в София от 11 часа ще се състои Присъждане на специалните награди на Хеликон"Цветето на Хеликон" (за най-продаваната от 12-те номинирани за награда Хеликон 2008) и Наградата Хеликон за особени постижения в документалистиката.

Носителят на "Цветето на Хеликон" ще стане ясен в сряда вечерта, когато ще бъде направена последна проверка на продажбите на 12-те номинирани от миналата година книги. Седмица преди това с най-голям успех бяха “
18% сиво. Роман” на Захари Карабашлиев, “9 зайци” на Вергиния Захариева и “Кръглата риба” на Момчил Николов. Носителят на наградата Хеликон за особени постижения в документалистиката бе обявен през декември миналата година – журналистката Ивайла Александрова за книгата й “Горещо червено. Документален роман”.


• Веднага след това на същото място ще бъдат раздадени Наградите от дванадесетия конкурс за къс разказ “Рашко Сугарев” за автори до 35 години. Спонсор на конкурса е Националният дарителски фонд “13 века България”. В постоянното жури участват писателите Димитър Коруджиев, Георги Величков и
Любен Петков. Наградите ще бъдат раздадени от д-р Тошо Пейков, изпълнителен директор на Фонда.


• Същият ден в книжарница “Хеликон-Витоша” ще бъдат обявени и резултатите от първия етап на анкетата “Моят любим литературен герой” – инициатива на ОББ и Хеликон.


• А от 17 часа водещи български писатели ще четат от бъдещи свои книги. В “Хеликон-Витоша” –
Иво Сиромахов от “Дневници и нощници 2”, в “Хеликон” на бул. "Стамболийски" – Радослав Парушев от “Проектът Достоевски”, а в “Хеликон-България” на бул. "Руски" – Емил Андреев от романа си “Лудият Лука”.


Още информация:
http://www.helikon.bg


Автор:
Йордан Ефтимов
Публикация:
21.04.2009 г. 16:35
Посетено:
1219
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/7727-vrachvane-na-nagradi-i-cheteniya-v-helikon