Празници / фестивали

Великденски базар 2009

София, 11-20 април 2009 г.

Великденски базар 2009


◊ СЪБИТИЕТО

„Великденски базар 2009” е съвместна инициатива на Столична община и Етнографски институт с музей при БАН. За първи път в центъра на София на открито ще се проведе изложение и базар на великденски писани и декорирани яйца и украси.

• Партньори и съорганизатори на проявата са Столична община, Етнографски институт с музей при БАН, Исторически музей – Велинград, Исторически музей – Ихтиман, Исторически музей – Етрополе, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, Грандходел “София”, ПЕТ ЕООД.

Базарът ще се проведе в Градската градина пред Народния театър “Иван Вазов” в София от 11 до 20 април 2009 г.

Откриването е на 11 април – Лазаровден, от 11 часа. Работното време е от 10.00 до 19.00 часа всеки ден.


◊ ОЩЕ ЗА ПРАЗНИКА

Съпътстваща проява е откриването на етнографска изложба “Писани великденски яйца” в залите на Етнографски институт с музей – също на 11 април, от 16.00 часа. В изложбата участват с експонати Етнографският институт с музей при БАН, Историческият музей – Велинград, Историческият музей – Ихтиман.

В базара ще вземат участие с ръчно изработени писани великденски яйца пет майсторки на писани яйца от Велинград, четири майсторки от Ихтиман и Костенец, майсторки от Етрополе, три майсторки от Етнографския институт с музей при БАН, шест майсторки от Задругата на майсторите на народни художествени занаяти. Някои от тях ще предложат оригинално изработени великденски украси. На щанда на Етнографския институт с музей ще се предлагат книги и рекламни материали, свързани с благотворителна акция за ремонт на Етнографския музей.

На базара ще има щанд за козунаци и козуначни изделия.

Специализираната фирма ПЕТ ЕООД за великденски украси, бои, украсени яйца и писалки за изписване ще се представи със свой самостоятелен щанд.

Ще има специализиран щанд на фирмата “Нестле” за шоколадови яйца и изделия.

Майстор-сладкарят на Грандхотел “София” ще вземе участие на Велика сряда (15 април) и на Велика събота (18 април) с изработени от него захарни яйца и фигурки.

Като част от програмата в Етнографския институт с музей в зала № 19 ще се направят две големи демонстрации за писане и боядисване на великденски яйца – на Велика сряда (15 април) и на Велики четвъртък (16 април) от 10.00 до 17.00 часа. В тях ще вземат участие деца от ателието за писани яйца към Исторически музей – Велинград. Могат да се включат и всички желаещи деца и възрастни. Заниманията ще стартират на всеки кръгъл час.

„Великденски базар 2009” се организира за първи път в България и в София като нова и актуална форма на градската култура в европейското културно пространство. Идеята на организаторите е да покажат на столичани, на българските и чуждестранни гости на столицата красотата на българската традиция, свързана с най-светлия християнски празник – Великден.
Автор:
Галина Манолова
Публикация:
09.04.2009 г. 23:24
Посетено:
1205
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/7669-velikdenski-bazar-2009