Празници / фестивали

Чешки дни в Шумен

Академични форуми и изложба

  • ОРГАНИЗАТОРИТЕ


  • От 21 до 23 април 2005 г. Шуменският университет ”Епископ Константин Преславски” и Чешкият център в София организират “Чешки дни в Шумен”. Събитието се осъществява в рамките на подписания договор за сътрудничество между Философския факултет на Карловия университет и Факултета по хуманитарни науки на Шуменския университет. Съорганизатори са още Филиалът на Археологическия институт към БАН в Шумен и Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров”.

  • ГОСТИТЕ


  • По този повод в Шумен ще гостуват видните чешки учени проф. Владимир Вавржинек – Директор на Института по славистика към Чешката академия на науките, и доц. д-р Хана Гладкова – Директор на Института по славистика към Карловия университет – Прага.

  • СЪБИТИЯТА


  • “Чешките дни в Шумен” ще бъдат открити на 21 април 2005 г. (четвъртък) от 10.00 ч. в 118 зала на Ректората с Кръгла маса, посветена на 1020-годишнината от смъртта на св. Методий - 118 аудитория.

    От 10.15 ч. в зала 211 на Ректората доц. Хана Гладкова ще изнесе открита лекция на тема “Какво ново в теорията за книжовните езици на Пражката лингвистична школа”.

    В 12.30 ч. в зала 118 на Ректората проф. Вавржинек ще бъде отличен с Почетния медал със синя лента на Шуменския университет. Академичният съвет на Университета взе решение проф. Варвжинек да бъде удостоен с престижното академично отличие заради големия си принос в областта на медиавистиката.

    В 16.30 ч. на същия ден във Фоайето на Регионалната библиотека «Стилиян Чилингиров» ще бъде открита изложбата “Пражкият пешеходец” на доц. Иржи Вшетечка.

    На 22 април проф. Варвжинек и доц. Хана Гладкова ще се срещнат с Деканското ръководство на Факултета по хуманитарни науки. По време на срещата ще бъде подписан договор за сътрудничество на ФХН с Института по славистика към Чешката академия на учените.
    Автор:
    Ростислава Тодорова
    Публикация:
    25.11.2005 г. 11:35
    Етикети:
    Посетено:
    651
    Линк:
    https://kulturni-novini.info/sections/11/news/756-cheshki-dni-v-shumen