Празници / фестивали

Второ издание на Международния видео арт фестивал "Видеохолика 2009"

Покана за участие

Второ издание на Международния видео арт фестивал "Видеохолика 2009"


◊ СЪБИТИЕТО

Второ издание на Международния видео арт фестивал "Видеохолика 2009" във Варна с мото

"Патица по пекински или Видео по време на криза"

Второто издание на "Видеохолика" ще се проведе от 7 до 17 август 2009 във Варна.

"Видеохолика 2009" ще представи поредица от видео арт прожекции и изложби, както и дискусии, семинари, отнасящи се до видео изкуството, както в традиционни галерийни пространства във Варна, така и в нетрадиционни обществени пространства, нови като обкръжение за съвременното изкуство или където то е малко познато.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Второто издание на ВИДЕОХОЛИКА ще се проведе под мотото "Патица по пекински или Видео по време на криза". Ние вярваме, че това мото отговаря на основните цели, заложени във фестивала и също така то определено е провокиращо, актуално и дава възможност за създаване на оригинални визуални творби, засягащи широка сфера от проблеми и значения.

В условията на глобална финансова криза, мотото се фокусира върху два контрастни модела, които контролират света - богатството, излишеството и лукса, от една страна, и бедността и недоимъка в широкия смисъл на понятието, от друга. Въпросното мото кореспондира също така и с понятието „високо” изкуство, от една страна, и
от друга, видео арт, като една от най-популярните съвременни художествени форми, които все повече се превръщат в достъпна медия за артисти от целия свят. В рамките на мотото "Патица по пекински или Видео по време на криза", това издание на фестивала дава определена посока за доближаване и развитие на идеята за международно сътрудничество и партньорство, касаещи видео арт феномена с неговите сложни значения и смисли.


◊ УЧАСТИЕ

• Решенията по селекцията се взимат от 5-членно жури. Кандидатите, спазили крайния срок и условията за участие, ще бъдат допуснати до журиране, което ще се проведе през ранния юли. Крайните резултати ще бъдат обявени на кандидатите по електронна поща приблизително към средата на юли 2009. Журито ще изготви представителна селекция от 20 филма. Няма такса за участие.

• Приемането на документите и видео арт творбите за участие във ВИДЕОХОЛИКА 2009 ще продължи до 20 юни 2009 и всички кандидатури са добре дошли!

• За контакт, условия и формуляр за участие, моля посетете http://www.videoholica.org

Автор: Павлина Младенова
09.03.2009 г. 12:23
Посетено: 789
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/7440-vtoro-izdanie-na-mezhdunarodniya-video-art-festival-videoholika-2009