Празници / фестивали

Първи международен фестивал X-филм

Фестивал за експериментални филм, видео и нови медии

 • ВРЕМЕ И МЯСТО
 • Продължителност: 22-26 април 2005 Откриване: 22 април 2005 г. от 18 часа Галерия на Национална художествена академия, София
 • ИЗ ПРОГРАМАТА
 • Фестивалът се открива на 22 април с изложбата "Soft Cinema" на един от-най известните американски теоретици на електронни медии. Лев Манович в Галерия “Академия” на Национална художествена академия. Начало - 18.00 Специално поканен от организаторите за фестивала и безспорно една от звездите на събитието, медийният художник, критик и преподавател Лев Манович. Той е роден в Москва, като през 1981 г. заминава за Ню Йорк. Преподава в престижни университети в САЩ, автор е на компютърни анимации, инсталации, книги, както и на петгодишния проект "Soft Cinema", който ще бъде представен и в рамките на фестивала. Пак в Галерията на 23 април ще се играе “Сънк” - интерактивен аудио/видео/танцов спектакъл на Креуцеркомпани, Норвегия. Клуб Black Box ще бъде сцена на live cinema пърформанси. На 22 април Клуб TransMediale от Германия се представя от “Crossed Signals с изпълнение на едно от водещите световни имена на електронната музика Miko Mikkona, Remco Schuurbiers Radboud Mens, Frank Bretschneider. TelcoSystems от Холандия се представят с Bas van Koolwijk на 23 април. Дом на киното ще излъчва кураторски филмови програми на холандските медийни куратори Hans Beekmans & Martijn van Boven, както и живеещият в Норвегия британец Джеръми Уелш. Ще се излъчи и S-CEE - филм и видео програма от Централна и Югоизточна Европа, документални филми за пионера на компютърната анимация Stan Vanderbeek и John Whitney, както и “Zur Rettung Der Popkultur” – немско експериментално музикално видео 1998–2003”. В Аулата на НАТФИЗ “Кр. Сарафов” ще се състои програмата от лекции и презентации на фестивала. Тук Лев Манович ще говори за DATABASE CINEMA, Джеръми Уелш ще представи Like Geography, Like History, проф. Ивайло Дичев ще изнесе лекция за “Скорост и естетика”, а Hans Beekmans ще изложи вижданията си за жанра “Live Cinema”. Гьоте институт ще бъде домакин на заключителните два дни от фестивала, когато ще се състои срещата “All in a day's Дриве” на балканска хфилм мрежа – регионална среща, в която колеги от различни страни, “на един ден път” от България, ще се запознаят и ще търсят възможности за сътрудничество. Подробна информация за програмата можете да намерите на http://www.xfilmfestival.net/program-bg.htm.
 • СПОНСОРИ И ПАРТНЬОРИ
 • Фестивалът се провежда с подкрепата на Софийска община, Културен отдел, Национален фонд “Култура”, Гьоте институт, Пакт за стабилност за Югоизточна Европа, ИФА, Фондация Мондриан, Министерство на външните работи и Посолство на Кралство Норвегия, Arts Council Norway, Американски културно-информационен център, Френски културен институт, Британски съвет, Швейцарска културна програма в България, Europa Cinema, Tuborg, Apple Computers, Интерсервиз Узунов. Медийни партньори: ММтв, ББТ, Метромедия, РФИ, Радио НОВА, БГ Радио, Списание Интро, Програмата.
 • УЧАСТНИЦИ
 • Екипът на фестивала се ръководи от медийните артисти Красимир Терзиев и Рене Беекман. За събитието ще пристигнат над 20 водещи имена на експерименталното филмово изкуство, автори и куратори от Германия, Норвегия, САЩ, Холандия и Балканите.
 • ОЩЕ ЗА ФЕСТИВАЛА
 • Фестивалът Xfilm е инициатива със седалище София, България. Xfilm е посветен на популяризирането и разпространението на експериментална аудиовизуална и кинематографична продукция – експериментални филми и видео, нови медии, live-кино. Целта на фестивала е да предложи платформа за представяне и обсъждане на новаторски тези, модели и сценарии – своеобразен творчески център за среща на медии, култура и общество. Xfilm търси постоянното осъвременяване на аудиовизуалните медии и впечатленията от кинематографията чрез представяне на новаторски, авангардни творби и разширяване на дефиницията за филмово изкуство сред българската публика. Много са примерите от историята на киното, в които утвърдения кинематографичен формат посяга към и се учи от експерименталното кино. Нерядко, разбира се, връзката е двустранна. Последни примери в това отношение са филмите на Майк Фигис “Тайм код” и на Питър Гринауей “Куфарите на Тулсе Лупер”. Целите, които си поставя фестивалът, са да предложи на българската публика един различен подход от онова, което се прожектира в киносалоните. Заглавията, които се представят, до голяма степен са доминирани от комерсиалните продукции на Холивуд. Алтернативното кино е принудено да съществува в периферията, а в България почти не съществуват и възможности за редовното му представяне. Ето защо фестивалът цели да създаде условия за систематично, регулярно и целенасочено представяне на независими, алтернативни, експериментални аудиовизуални и кинематографични творби. Фестивалът се стреми да укрепи познанията на българската публика за съвременните аудиовизуални практики и теории, както и да поощрява срещите между професионалисти от страната и от региона с колеги, продуцентски и дистрибуторски организации на европейско ниво. Повишаване на възможностите за представяне на български творци ще увеличи и шансовете за тяхната дистрибуция в чужбина, а се надяваме и да стимулира кино-изследванията и продукцията в България. Фестивалът е основан в България – страна със сравнително голяма аудиовизуална продукция в миналото и силно понижени капацитети в наши дни. За партньори на фестивала са предложени организации от всички кътчета на Европа, с изградени традиции в областта. Освен пан-европейската мрежа, специално внимание се обръща на партньори от Балканите. Предвижда се фестивалът да включва следните елементи: :. представяне на исторически значими и нови експериментални филми от специално поканени куратори. Предвижда се от всеки партньор да бъдат поканени по двама куратори, всеки от които ще представи по 2 прожекции; :. до 4 прожекции на програми, включващи едноканални видеотворби – избрани на конкурсно начало от кураторите на фестивала Xfilm; :. 4 представления на live-кино от творци от цяла Европа; :. образователна програма, включваща лекции по история и теоретични анализи на експерименталното кино. Ще бъдат поканени двама гост-лектори, които ще участват наред с поканените куратори. Предвиждат се общо 4 лекции.
  Автор:
  25.11.2005 г. 11:35
  Посетено: 568
  Линк към публикацията:
  https://kulturni-novini.info/sections/11/news/737-parvi-mezhdunaroden-festival-x-film