Празници / фестивали

Маскарадни игри на 1 март в Стара Загора

Част от проекта "Маски и маскаради – многоликия образ на Европа"

◊ СЪБИТИЕТО

Маскарадни игри на 1 март в Стара Загора

Пъстро дефиле, което ще премине по старозагорската улица „Цар Симеон Велики”, ще даде начало на Маскарадните игри на 1 март от 10.30 часа.

От 11.00 часа на площада пред Общината около 700 кукери, васильовци, бабугери, старци и джамалари от цялата страна ще се опитат да прогонят с характерните си ритуали, персонажи, облекло и маски злите сили. Патрон на тазгодишното десето издание на фестивала е проф. Светлин Танчев.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Три чужди групи и френски наблюдатели гостуват на Маскарадните игри. Специални гости на пъстрия празник ще бъдат групи от Турция, Македония и Полша. Очакваме и двама френски наблюдатели – координаторът на проект „Маски и маскаради – многоликия образ на Европа” Пиер Канон и председателят на националната асоциация за традиционна култура Жан Рош, съобщи Крум Георгиев, председател на Обществото за фолклор.

Журито ще е от пет члена. Наградният фонд на фестивала е 5000 лева.

Чуждестранните групи ще бъдат гости и на старозагорското село Еленино, където ще станат свидетели на разиграването на характерния местен обичай Камила и възстановка на така наречената „Заговезна прошка”. Домакините ще предложат на чужденците типични български ястия – баница със сирене, червено вино и др.

• На 23 февруари във фоайето на Общината ще бъде открита тематична изложба от маски, която ще остане на вниманието на любопитните граждани до 2 март. Експонатите са изработени от сръчните ръце на малчуганите от Дом „Незабравка”, Центъра за работа с деца и детската работилница към Обществото на фолклор.
Автор:
Анелия Овчарова, отдел "Култура и вероизповедания"
Публикация:
18.02.2009 г. 18:46
Етикети:
Посетено:
774
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/7328-maskaradni-igri-na-1-mart-v-stara-zagora