Празници / фестивали

Прожекции от есенната програма на Международния фестивал "Един Свят" (2008)

Дисиденти от Туркменистан са гости на клуб "Един свят" в Чешки център

Прожекции от есенната програма на Международния фестивал "Един Свят" (2008)


◊ СЪБИТИЕТО

На 26 ноември 2008, сряда, от 18 часа
в Чешки център, до театър на Армията, Раковски 100
заповядайте на
прожекцията на „Сянката на Свещената книга” на финландския режисьор Арто Халонен.

Документалният филм е една от най-силните истории на Международния фестивал за документални филми „Един Свят” (България, 2008).


◊ ПОВЕЧЕ

Скандални разкрития свързват българските политици и бизнеса с диктаторския режим в Туркменистан

По време на гостуването си през май в София Арто Халонен продължи да търси връзки на българския бизнес с Туркменистан и попаднахме на странни съвпадения и на подозрения за нарушаване на човешките права от български институции, заради икономически интереси.
Специално за прожекцията сме поканили Таджигюл и Анадурди Бегмедови, които биха искали да се завърнат в земята на родителите си в Туркменистан, но не могат, защото там ги грози затвор и мъчения.

Те са намерили убежище в България и живеят във Варна, но животът им тук не е лек. Поради икономически интереси управляващите ни използват властта си, за да ги екстрадират обратно. Техният живот е като зловещ филм, но най-болезненото е, че няма сценарий, а всичко се случва в реално време тук и сега.

След прожекцията ще имате възможност да поговорите с тях и да получите информация от източника. В първата информация за международния фестивал „Един свят” (България, 2008) се питахме дали има връзка между несъвместими неща като децата от Оздравително училище в град Вършец и диктаторът на Туркменистан Супармарад Ниязов. Оказва се, че такива връзки има и те съществуват.

Човешки живот е застрашен, а българските власти правят опити да екстрадират политически бежанец заради споразумения за газопровода от Средна Азия. В Туркменистан Анадурди го очаква това, което би очаквало евреин, гей или циганин, ако се върне във времената на Третия Райх. Варненският съд отказа екстрадиране на туркменския дисидент Анадурди Каджиев, но Ашхабад все още търси начини да го върне обратно.

Ще може да зададете своите въпроси и да разнищим случая заедно, защото, ако съвпаденията се окажат свързани, въпроси трябва да бъдат зададени по високите етажи на властта, откъдето обикновено не идват отговори. Докога ще трае това беззаконие и хаос сред българските политици, нима не беше достатъчно.

Бъдете част от ЕДИН СВЯТ, бъдете различни с филмите с характер.

За повече информация и заявка за интервю:
promo@bgoneworld.org


Автор:
Георги Христов, Галя Терзиева, Ивелина Джамбазова и Петя Славова
Публикация:
20.11.2008 г. 15:59
Посетено:
1119
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6876-prozhektsii-ot-esennata-programa-na-mezhdunarodniya-festival-edin-svyat-2008