Празници / фестивали

Състоя се първият балкански Събор на младата балканска литература

Награди за млади автори

◊ СЪБИТИЕТО

В актовата зала на СОУ “Васил Левски” в Крумовград се състоя първият Събор на младата балканска литература, организиран от Академия за европейска култура “Орфеева лира”, с помощта на гражданските сдружения “Хармония”, “Заедно” и Туристическото дружество “Димитър Петков”. Гости на южния град бяха млади поети, писатели и есеисти от седем балкански страни.

В своите изказвания Иван Негришорац, Димитру Йон, Ахмед Емин Атасой и Воймир Асенов говориха за изключителното значение на подобни пленери, които са своеобразна духовна щафета, която утвърдените автори завещават на младите си колеги с послания за обич, приятелство, добросъседство и духовни върхове, които да обединяват балканските народи.
 
Програмата на участниците включваше посещение на училища и рецитали, а в Актовата зала на СОУ "Васил Левски" бяха връчени и наградите. Голямата годишна награда "Орфеева лира" за 2008 г. получи Ахмед Емин Атасой (Турция).


◊ НАГРАДИТЕ

Международно жури с председател обичаният български поет Евтим Евтимов и членове Иван Негришорац (Сърбия), Джеват Чапан (Турция), Иван Кирчев, Мюмюн Тахир (България), Димитру Йон (Румъния), Милош Ускович (Черна гора), Димитриос Краниотис (Гърция) и Бранко Цветкоски (Македония) номинира по трима млади автори до 30-годишна възраст в жанровете поезия, есеистика и проза.

Със специалните награди на първия Събор на младата балканска литература - Крумовград 2008 журито отличи:
. за поезия - Лана Валерия (Румъния), Янис Кондос (Гърция) и Таня Тодорова (България);
. за есеистика - Наташа Половина (Сърбия) и Владимир Цветкоски (Македония);
. за проза - Нихан Ерген (Турция) и Милеслав Попович (Черна гора).

Отличени бяха и участници в обявения литературен конкурс "Имам си родина" за средношколци от Кърджалийска област. Журито връчи две първи награди за есе - на Десислава Караджова (11 клас, СОУ "Васил Левски", Крумовград) и на Валентин Хаджинаков (12 клас, СОУ "П. Р. Славейков", Кърджали); една втора награда - на Хюлия Талиб (11 клас, СОУ "Васил Левски", Крумовград); и две трети награди - на Радостина Палазова (12 клас, Ардино) и на Севилай Мехмед (11 клас, СОУ "Васил Левски", Крумовград). Имаше и пет поощрителни награди - на Мариета Найденова, Дейзин Софта, Марияна Бояджиева и Мария Костова от СОУ "Васил Левски" - Крумовград, и на Катерина Иванова.

Връчена беше и специалната награда на Висшето училище по библиотекознание и информационни технологии на български автор, чието творчество е принос в утвърждаването на българската литература. Приза получи поетът Първан Стефанов. В церемонията по награждаването участваха видни наши и чуждестранни творци.

Организаторите на събора се надяват инициативата да се превърне в традиция и в малкия източнородопски град да си дават среща млади творци от Балканите. А също и да се посещават културните институти и исторически места, където младите автори да се запознават с богатото минало на този красив край на България.

Организаторите подготвят също и издаването на специална антология на двуезичен принцип на творби на участници в Събора на младата балканска литература - Крумовград 2008.
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
07.11.2008 г. 17:27
Етикети:
Посетено:
1933
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6786-sastoya-se-parviyat-balkanski-sabor-na-mladata-balkanska-literatura